Няма как да променим държавата, ако не променим хората.

Така Антон Кутев, говорител на служебния кабинет на Стефан Янев, коментира пред журналисти рокадите във властта от последните дни и обвиненията в чистка.

Преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП представители на левицата, какъвто е и Кутев, коментираха пред медиите рокадите във властта, извършени от служебното правителство.

"Съвсем друг е поводът и не ми се иска да отговарям на въпроси. А иначе за чистката и за обвиненията - няма как да променим държавата, ако не променим хората. За съжаление, хората, които са на лидерски позиции, част от тях, трябва да бъдат сменени, за да сменим курса. Няма как иначе", каза Антон Кутев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от БТА.

Припомняме, че за няколко дни бяха сменени ръководствата на НАП, Агенция "Митници", професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар. Отстранена бе и шефката на агенцията за инвестиции. Уволнени бяха и заместник-министрите - нормална практика при идването на нова власт, тъй като те са т.нар. политически кабинет.

От ГЕРБ обвиниха вчера служебното правителство в чистка и в опит за овладяване на държавната администрация. Посочиха още, че заради рокадите в приходната агенция и митниците, ще има ниска събираемост, което може да доведе дори до разклащане на позициите ни за еврото.