"Имаше невероятно манипулиране на изборния процес. На много от местата, където имаме наши съмишленици и членове, резултатите са нула. Това е невъзможно".

Така лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов се изказа тази сутрин за честността на последните парламентарни избори у нас.

Той каза, че в избирателната секция, където гласували той, съпругата, дъщеря му и седем приятели, резултатът на "републиканците" също бил нулев.

Партията на бившия номер 2 в ГЕРБ взе 42 057 гласа или 1.31% от вота на 4 април.

Цветанов се оплака и от следизборната ситуация, в която по думите му "има невъзможност за политика  и ( за това) да се водят политически дебати".

Той подкрепи кадровите промени, които служебното правителство на Стефан Янев прави в момента. Според Цветанов, който е бивш министър на вътрешните работи, "трябва да има ротация на областните директори на МВР". 

Той заяви, че администрацията влияе върху изборния процес и затова през 2013 г., когато имаше предсрочни избори, тогавашният президент Росен Плевнелиев е направил подобни на днешните промени.

Коментирайки рокадите в ръководството на ГЕРБ, Цветанов отбеляза, че двамата нови заместници на Бойко Борисов са имали различни позиции по газопровода "Турски поток". Томислав Дончев най-много работил за реализирането му, а Даниел Митов го критикувал, че увеличава зависимостта на България от Русия.

Цветанов каза, че т.нар. протестни партии "не са реална алтернатива" на ГЕРБ и упрекна "Има такъв народ", че не показва поведение "с държавнически профил". Той даде като пример поведението на доскорошния депутат на тази партия Тошко Йорданов в последното издание на предаването "Панорама" по БНТ.

Цветанов каза още, че на 4 април много хора са били готови да гласуват за когото и да било, само не и за ГЕРБ, но че вече идва време на по-трезви преценки. По адрес на преждеуправлявалите той каза, че "трябва да се спре с мачкането на опонента", като се използва властовият ресурс.