ДПС си поставя за цел отново да вкара поне трима евродепутати на изборите през май, "но може да мисли и за един друг резултат, които ще има характер на качествен пробив – четвърти представител".

Подобна заявка даде лидерът на ДПС Лютви Местан в петък след заседанието на Централния съвет на партията. Актуалното изследване на "Алфа рисърч" отделя на движението твърди три места. От агенцията предвъдиха към момента разпределението по партии да бъде 6:5:3:1:1:1 - съответно за ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", АБВ и реформаторите. Така въпросът как ще се броят гласовете на формациите на Бареков и Първанов остава.

"Ако ГЕРБ и реформаторите нямат повече гласове на изборите за европарламент от БСП и ДПС, на какво основание ще искат предсрочни избори", каза още Местан, имайки предвид заявката, че ако БСП и ДПС имат по-малко депутати от ГЕРБ и реформаторите, правителството ще подаде исканата му вече близо 9 месеца оставка. 

Ако се стигне до ситуация, в която ГЕРБ и реформаторите имат повече гласове от БСП и ДПС, ние ще се съгласим, че има промяна на обществените настроения. Но ако това не се случи, ще попитам и тях, как, без да представят преобладаващи настроения в обществото, на какво основание, ще искат предсрочни избори и къде отива идеята за мандатността, обяви Местан. Според него управляващите не се били вкопчили самоцелно във властта, било въпрос на реалности.

„Чух въпрос – къде ще се броят гласовете за Бареков, за националистите, за АБВ. Ние не искаме гласовете за новата популистка формация „България без цензура” да се броят в кошницата на властта на двете партии, които стоим зад кабинета Орешарски. Борисов ще ги брои ли към себе си? Също и гласовете на „Атака” и НФСБ. Имаме претенциите, че БСП и ДПС се разполагаме върху политическа координатна система в полето на демократичните партии, системните партии, а не на популистките или крайнорадикалните антисистемни играчи. Ако трябва да се мери политическа тежест, би трябвало да се измерва в съотношение гласове БСП-ДПС и струва ми се ГЕРБ и Реформаторския блок, които се заявяват за алтернатива на кабинета”, каза още Лютви Местан. 

През зимата кабинетът не беше обект на нито един социален протест, отчете лидерът на ДПС. „Преди няколко месеца казахме, че вероятно резултатът от изборите за български представители в ЕП ще направи основателен въпроса за мандата на кабинета Орешарски. Не очакваме подобно развитие на политическия процес. Истината е, че въпреки добре организираните и систематични опити фокусът на обществото да се отклони от политиката на кабинета, кабинетът изпълнява програмата си”, добави Местан.

Според данните на "Алфа рисърч" обаче кабинетът "Орешарски" продължава да губи от доверието към дейността си и е свил подкрепа си до 18%, а симпатизантите му са останали основно в селските райони. Парламентът "се радва" на одобрението на 9% от българите, а все повече хора искат пряка демокрация.

"При цялата ситуация на напрежение в българската политика, при цялата омраза и разделение, ние държим решаващия глас. Ние ще кажем кой ще управлява България и кога ще има избори. Следващото управление на България без нас няма да се случи и няма да бъде легитимно", не пропусна да се саморекламира отново в петък новият политик Бареков.  

Той вече има трима депутати в парламента и обяви, че държи кворума. Бареков все още не е отговорил на предложението отпреди дни на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да покаже, че не е патерица на властта и да предизвика предсрочни избори.