С един стар и държан "на рафта" 6 години преди 1989-а филм - "В името на спорта" на Адела Пеева, започва в Пловдив 21-то издание на "Златния ритон", предаде БГНЕС.

В историята си фестивалът на българското документално и анимационно кино помни тълпи от зрители, които единствено на екрана на документалното кино можеха да чуят истината за времето, а след няколкогодишна пауза и разреждане през годините, сега той пак е преглед на всяка годишна продукция в двете области на киното. Днес зрителите не са толкова, но интерес все пак има. При откриването ще се завърти и единственият български анимационен филм, носител на наградата "Златна палма" в Кан - "Женитба" на Слав Бакалов и Румен Петков.

Над 100 нови български филми ще бъдат представени в дните до 6 декември, от тях 55 са в конкурсната програма. След тежка селекция за награда ще се борят 39 документални и 16 анимационни филма, произведени през последната година.

Тематично фестивалът е доста разнообразен. Наред с актуалните теми като борбата за оцеляване на българите, има и много исторически ленти, филми-портрети. Някои са носители на отличия от международни фестивали. Специална селекция на най- доброто в анимационното кино в ново време ще бъде показана в информационната програма "25 години нова българска анимация". Място на фестивала извън конкурсната програма имат и кинолюбителите - техните филми са в ретроспективната програма "90 години алтернативно кино". Всички прояви, както и фестивалът като цяло, са посветени и на предстоящата 100-годишнина на българското кино.

Председател на журито е режисьорът Станимир Трифонов. За пръв път организаторите показаха и на афиша, и на пресконференцията преди откриването материалната награда на победителя - Златния ритон, пластика на скулптора Неделчо Костадинов.

Прожекциите са безплатни за зрителите, ще се състоят в Дома на киното - Лъки синема, възстановено съвсем наскоро.