Има ли сделка за Украйна? Сянката на този въпрос все повече изплува на фона на събитията в бившата съветска република. Спонтанна революция ли е това или някакъв зловещ сценарий на великите сили? Едва ли някой може да твърди със сигурност, коя от двете версии е по-вярна. Или коя допълва по съвпадение другата. Но така или иначе правят впечатление някои очевидни неща.

Позицията на Москва е ясна. Тя никога няма да остави лесно в ръцете на Запада някогашната житница на Европа. Никога няма да се откаже от излаз на Черно море, при това с натовски ракети до границата й. И още – замисляният от Путин Евразийски съюз, който трябва да стартира догодина, ще бъде „празен“ без Украйна.
Още преди десетина години господарят на Кремъл прави изявление в тесен кръг, че част от територията на Украйна трябва да принадлежи на Русия, свидетелства бившият съветник на Путин Андрей Иларионов. Според негови твърдения политиката на Москва се определя от разбирането на Путин, че Украйна няма дълга история като самостоятелна и независима държава и всъщност значителна част от нейната територия е руска, която била дадена на Киев неоснователно. „Половината Украйна – това е Русия“, цитира Иларионов руският лидер. Тези думи, ако сам Путин не ги е казал на западни дипломати, то в ерата на глобалното подслушване със сигурност са били известни във Вашингтон и Брюксел. 
През последните 20 години Западът почти нищо не правеше за бързото интегриране на Киев към демократичните държави. Подготовката за асоциирането към Европейският съюз вървеше по каналния ред. А ако искаш да имаш такава важна и голяма държава под своя контрол, наложително е да прилагаш спешни и нестандартни мерки. Политиката на президента Янукович толкова очевидно бе проруска, че е смешно, а и невъзможно да изненада европейските дипломати с отказа да подпише споразумението. И забележете – за спасяването на Украйна трябваха 20 милиарда евро, които Европейският съюз не даде. Чак сега бил готов на заем. Да си спомним, че самостоятелно Берлин на времето плати около 100 милиарда марки на Москва, за да не се намесва и пречи на обединяването на ФРГ и ГДР. А днес целият Евросъюз не може да намери повече от два пъти по-малка сума, за да купи Киев. Та това е изключително евтино, дори ако се сметне само на квадратен метър за територията на Украйна. Да не говорим за политическия ефект.
Поведението след избухването на протестите на евромайдана също бе мудно и неефективно. Брюксел налагаше спиране на визите на шепа олигарси и чиновници, както и блокирането на няколко сметки. Белият дом пък излизаше с „остри“ реакции, които не водеха до никъде. И днес Вашингтон остро осъжда същинското влизане на руски войски в Крим. Но те са там сякаш да потвърдят тезата за евентуална разцепване на Украйна. 
 
Някак намирисва на нещо предварително уговорено и изтъргувано. От кого? От
Белият дом и Кремъл. Там стратезите поне от 20 години си блъскат главата какво ще стане с Украйна, и не само, след разпадането на СССР. Тя е изключително важна по различни причини за двата световни гиганта. И защо да не са се разбрали да я поделят? На Москва източната част, на Вашингтон западната. Елементарно логично. Така и двете страни ще са доволни. А и няма да има губещи. Кремъл ще се тупа в гърдите, че не про/е/дал Украйна, а Вашингтон, че е откъснал от сърцето на Русия огромна територия. Какво ли си мислят в Европа? И за тях е много изгодно. Да не говорим, че Украйна е по-голяма и от Германия, и от Франция. Да тя днес е слаба, но след 30-40 години може да се превърне в икономически колос. И да пожелае да управлява Европа или поне прословутата френско-германска ос да се трансформира в евротриъгълник  Берлин-Париж-Киев. Е, никак не е приятно да ти се наложи да делиш властта. А за разцепването на Украйна има и чисто географски, етнически и религиозни предпоставки. Източната половина е доминирана от проруски настроено, дори с носталгия по СССР, население. Да не говорим, че там живеят и милиони руснаци. Западната част е ориентирана към Европа и всячески иска да се измъкне от традиционното рамо на Русия. Там живеят католици, а на Изток са православни. За съжаление все още съществува изкуствено наложената и умело подклаждана разделителна граница не между различни религии, а между християни. 
Ако помните само преди десет дни на майдана в Киев се вееха знамена с надпис “Ялта”, сякаш да ни подсетят, че именно там преди близо 70 години светът бе разделен. По волята на цинични и безскрупулни политици. И на чашка в ресторанта Сталин и Чърчил рисувайки разкривена карта на Балканите върху салфетка, сложиха България в съветската зона, а Гърция в англо-американската. Жестоките последици са известни.