Регламентът за цифровото удостоверение на ЕС за COVID-19 ще влезе в сила на 1 юли, съобщи днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Ще има период на постепенно въвеждане от 6 седмици за издаване на сертификати за онези страни членки, които се нуждаят от допълнително време.

Вчера бе постигнато предварително споразумение за сертификатите между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Документите ще бъдат три вида - за ваксинация, за тестове и за преболедуване. Те ще бъдат на разположение в цифров формат и на хартиен носител в зависимост от избора на получателите и ще съдържат цифрово подписан QR код.

Издаването ще бъде напълно безплатно. Сертификатите ще се получават лесно и ще бъдат достъпни за хора, ваксинирани преди влизането в сила на регламента.

Страните членки не трябва да прилагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати. Националните власти обаче си запазват правото да не признаят тези удостоверения при определени условия - рязка промяна в епидемичната обстановка, поява на опасни вирусни щамове, или за някои ваксини.

Когато не признаят удостоверението, страните ще имат свободата сами да преценят какво да предприемат - налагане на карантина и/или изследване на пристигащите пътници, поясни Рейндерс. Той допълни, че Комисията препоръчва бързите антигенни тестове. И те трябва да бъдат използвани много повече от началото на юли, защото са все по-качествени, евтини и достъпни.

Държавите от ЕС могат да не признават сертификати на ваксинирани с препарати, за които няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

Страните сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните само с една доза от ваксина, за чиято пълна защита са необходими две дози.

Гражданите ще имат право да получат удостоверение дори ваксинацията им да не е завършена.

Засега се предвижда да няма краен срок на валидността на сертификатите за ваксинирани, стига да не се наложи прилагането на допълнителна подсилваща доза, каза още Рейндерс.

На този етап удостоверенията за преболедувалите ще важат по 180 дни. Това обаче може да се промени с увеличаването на данните от научните наблюдения.

17 страни членки на ЕС и Исландия са изпробвали успешно European Digital Green Certificate Gateway (DGCG). Това е създаденият от Комисията портал за обмяна на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на сертификати. Други 15 страни са изпробвали успешно взаимното признаване на удостоверенията. България е сред държавите, провели успешно изпитанията, уточниха по-късно източници от ЕК.

Още в началото на месеца бившият премиер Бойко Борисов съобщи, че от 1 юни страната ни ще бъде включена в програмата за сертификатите още при стартирането ѝ на 1 юни.