Много сме яки! Спряхме Русия.

Путин каза, че няма да строи “Южен поток”, защото България не дава. “Южен поток” вече става само за име на кръчма в София. И влиза в списъка на инфраструктурни проекти, където е Пашмаклийската железница (влакът за Смолян).

Според енергетици обаче дали ще има “Южен поток” зависеше не от България, а от Италия, която е големият потребител по трасето. Май там се е разсъхнала работата. Защото къде щеше да се дене годишен капацитет 63 млрд. кубически метра газ? По пътя на тръбата са България, Гърция, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия. Поне половината от тези страни имат и алтернативно снабдяване.

В Австрия е газовият възел Баумгартен, където се събират газопроводи от Русия, Германия и Италия. Ние горим 3 милиарда кубически метра газ годишно, като 85 на сто от тях идват от Русия според официалната статистика. Имаме и малки собствени залежи. Сърбия и Хърватия изразходват годишно по 2,9 милиарда кубически метра газ, Словения – 850 милиона кубически метра, Австрия – 8,5 милиарда кубически метра, Унгария – 9,6 млилиарда кубически метра, Гърция – 3,9 милиарда кубически метра.Данните са от американската администрация за енергийна информация за 2013 година. Сборът им е 31,65 милиарда кубически метра – половината от проектния капацитет на “Южен поток”.

Годишното потребление на Италия е 70 милиарда кубически метра. Тя внася газ и под Средиземно море от Либия. Без нея сметката не излиза. Проектът е скъп (40 милиарда долара) и е чисто политически – да заобиколи Украйна.

И инвестицията в него става все по-трудно защитима при стремглаво падащите рубла и цени на петрола, които са вързани с международните цени на природния газ.

------

Този и други коментари от същия автор можете да прочетете ТУК.