"Очаквам, а и вие също трябва да очаквате студена зима поради предстоящи сривове в снабдяването с руски газ. Това ще става и по технически причини, и във вид на натиск върху Еврокомисията да приеме условията на "Газпром".

Това заяви специално за Клуб Z от Москва руският енергиен експерт Михаил Крутихин. Така той коментира обявеното от Владимир Путин спиране на проекта "Южен поток". Руският президент съобщи новината при визитата си в Турция и уточни, че това става, тъй като не е получено разрешение от България да бъдат строени тръбопроводите в Черно море.

"Путин просто нямаше друг изход. Еврокомисията не се съгласява с условията на "Газпром". Италианската петролна компания ЕНИ като че ли реши да се оттегли от проекта. Санкциите удрят силно Русия. Парите свършват", описа настоящата обстановка експертът.

Оттук нататък Кремъл ще натиска не България или друга отделна страна, а Еврокомисията, тъй като тя е главното препятствие пред "Южен поток", смята Крутихин.

Спирането на "Южен поток" е поражение не за Русия, а лично за Путин, който по всякакъв начин се бореше за този проект при монополни условия за "Газпром".

"Както се видя, "Газпром" не може да работи на пазара в условията на конкуренция", каза Крутихин.

Но според него Русия само ще спечели от отказа си, тъй като вече няма да харчи пари за ненужен проект, чиято единствена цел е да накаже Украйна, като заради желанието й за интеграция я лиши от транзит на руски газ.

"България обаче може да спечели. Това може да стане от появата на нейна територия на допълнителна газопреносна инфраструктура, която може да се използва хем за руски газ, хем за "синьо гориво" от Каспийския регион. Да видим дали "Газпром" няма да дойде пак с поклон в София, когато се опита да прокара тръбата към Европа през Турция", каза още Крутихин.

Така той коментира изявлението на Путин, че Русия може да се опита да използва проекта "Син поток" за пробив в Европа през Турция.

"Оттам тръбата може да продължи единствено към България, тъй като през територията на Гърция ще минава ТАП - Трансадриатическият тръбопровод", добави Михаил Крутихин.

Преди месец при визитата си в София експертът даде интервю за Клуб Z, в което прогнозира, че "Южен поток" ще пострада от търговски канибализъм. Според него "Газпром" ще бъде принудена да продава голяма част от газа си на спотовите пазари, където цените са доста по-ниски. Една от причините ще бъде липсата на достатъчно "синьо гориво" за запълване капацитета на тръбите.