Изявлението на Путин за спирането на "Южен поток" за мен предизвиква преди всичко унижение, реагира емоционално във фейсбук политологът Огнян Минчев.

"Някои приемат изявлението на Путин за Южен поток с облекчение. Други - с гняв. За мен в частта си за България това изявление предизвиква преди всичко унижение. България не могла да опази суверенитета си - твърди най-висшият представител на тази държава, която от 70 години насам носи основната отговорност за деградирането и смазването на българския национален суверенитет и достойнство. Не искам да се спирам подробно на известните неща - как под егидата на навлизащата Червена армия българската прислуга на Кремъл унищожи за броени седмици българския национален елит", написа в коментар той. 

И доразви тезата си: "Как Москва в продължение на половин век поддържаше в България своя послушна колониална администрация, която не смееше да гъкне без одобрението на своите великодържавни покровители. Когато от Москва пожелаха - техният посланик с един жест избърса от българската държава тези, които началниците му поставиха 45 години по-рано...

Как в продължение на четвърт век след краха на съветската империя България плаща огромен - непосилен корупционен данък на нежеланието и неумението на българската политическа класа да скъса със зависимостта си от бившия Голям брат. Как поддържаните с щедри великодържавни рушвети негодници от българската олигархия пропиляха 2 милиарда преди дори да сложат една тухла в основата на проекта "Белене". Как българските олигарси - отново по поръчка от Москва - премахваха от върха на българската държава всички, които отказваха да служат на нечистоплътната им корупционна "дружба"...

Как една политико-криминална групировка си създаде банка, контролираща българския стопански и обществен живот, договори един южен поток на цена три пъти по-висока от нормалната в ущърб на българския народ и държава, в разрез с доброволно поетата отговорност и принадлежност на България към ЕС. Как твърдата позиция на Европа към корпоративно-търговските мекерета развалиха плановете на Кремъл да раздели Европа, да наруши законите й и да я подчини на бруталната си имперска инвазия. Как в резултат на този бандитски провал всички ние днес имаме да плащаме - по последни данни - над 4 милиарда за банковия крах..."

"Накрая идва Путин и жалее за ... българския суверенитет. Понякога арогантността е сравнима само с безкрайността...", заключи политологът в социалната мрежа.

„Южен поток" не е проблем между Русия и България, заяви Огнян Минчев по-рано пред Нова тв. 

„Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. „Южен поток" не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС", заяви Минчев.

Според него, „ако Путин се отказва от строителството на „Южен поток", това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС". Минчев допълни, че за Европа спирането на проекта е "добра новина", тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.

„Това, че България ще изгуби пари от спирането на „Южен поток", е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като „Южен поток", бе категоричен политологът.