"Владимир Путин лично е взел решението проектът "Южен поток" да бъде спрян", съобщи руският енергиен министър Александър Новак.

                                  Алексей Милер

"Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит", коментира лаконично изявлението на Путин в Анкара и шефът на "Газпром" Алексей Милер. Според него темата вече не е "актуална". Затова пък Русия и Турция са подписали меморандум за строителство на морски газопровод до Турция с годишен капацитет 63 милиарда кубически метра.

От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

"По план "Южен поток", който бе предвидено да минава през България, бе с годишен капацитет именно от 63 млрд. куб. м. Русия възнамерява да използва за новия газопровод същата входна компресорна станция, която бе предвидена за начало на "Южен поток", отбеляза Алексей Милер.

За изпълнение на новия проект "Газпром" ще учреди юридическо лице в Турция. Руската компания е готова да обсъди възможността за влизане в него на турски партньори.

Новак пък уточни, че руски и турски министерства и газови компании ще изработят в най-кратки срокове по поръчение на президентите на двете страни проекта за строителството на нов газопровода.