40 хил. лв. парична гаранция. Това е мярката за неотклонение, която Специализираният съд наложи на Георги Попов, съобщи бТВ. Първоначалното искане на прокуратурата беше за "задържане под стража".

"Не познавам по-голямата част от хората в групата, с други сме в конфликт на интереси и в противоречиви отношения. Бил съм личен помощник на Божков при бизнес пътувания в чужбина."

Това заяви Попов по-рано по време на съдебното заседание, на което се гледаше мярката му за неотклонение.

Зам.-шефът на Специализираната прокуратура Ангел Кънчев отбеляза, че Попов "действително не познава една част от участниците, действително няма толкова голям принос, колкото Божков". Той поиска, ако се уважи мярката да е парична гаранция, тя да е в размер, който "да гарантира неукриването" на задържания.

Съдружникът на Божков пристигна в петък с полет от Дубай.

Той беше задържан още на летище София и отведен в ареста на Националната следствена служба. Повдигнато му беше обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от намиращия все още в Дубай Васил Божков.

Още тогава се разрази спор около „статута“ на Попов. Според прокуратурата той е обект на стандартна екстрадиция.

А в публикуван от Божков документ се твърди, че Попов не се е възползвал от правото си да атакува екстрадиционното производство в съда в ОАЕ и така то е станало факт - на практика донякъде с неговото доброволно съдействие.

Разминаванията по темата за доброволно връщане или екстрадация продължиха и в неделя по време на заседанието на Спецсъда.

Попов заяви, че никога не се е укривал и на "прокуратурата ѝ е известно моето желание да се върна".

"Върнах се по свое желание, да се грижа за близките си и за да изчистя името си. Исках да се върна още март м. г.,, но COVID обстановката не ми позволи. Делата ни с г-н Божков бяха разделени", каза още той и поиска да му бъде наложена парична гаранция.

"Не сме получили всички документи от ОАЕ и не може да се гарантира дали той се връща в България по собствено желание", реагира прокурорът.

Георги Попов, вицепрезидент на „Нове холдинг“, е сочен за „дясна ръка“ на Васил Божков и пребиваваше с него зад граница от първите дни на мащабната прокурорска офанзива срещу Божков и фирмите му - в началото на 2020 г.