След като руският президент погреба проекта "Южен поток" фейсбук бе залят от гневни червени статуси. Един от тях е на бившия депутат и енергиен специалист на Столетницата Явор Куюмджиев. Ето какво написа той в социалната мрежа:

"Честито на "печелившите"! "Южен поток" умря! Това, за което говорехме и предупреждавахме, се случи. Изгубихме няколко хиляди работни места, изгубихме близо 1 млрд. лева годишно от приходи, изгубихме стратегическа сигурност, изгубихме шанса си за по-високи доходи на пенсионери и социално слаби. Чувствам се като в кошмар - повтаря се историята от 1999 г., когато "Син поток" заобиколи България. Сега става същото. 63 млрд куб. метра газ, предвиден за "Южен поток" отива за Турция, а оттам пак ще стигне до Европа, но ще заобиколи България. Нека сега реформатори, гербери и цялата четворна коалиция да кажат какво смятат да правят с българската енергетика?! Особено ми е интересно какво ще кажат от АБВ... Жалко за България!

                            Александър Симов

Ядосан е и левият журналист и политик от крайно лявото русофилско крило в БСП Александър Симов:

"България няма да има газ, но ще има американски танкове... Ето ви истинска диверсификация, лузъри! :)))))"

На темата той е посветил и друг фейсбук статус, който гласи:

"О, неее, Путин спря "Южен поток". Какво ще прави сега психодесницата без любимото си чудовище? Чудно ми е коя ли е ще следващата голяма заплаха от страна на Русия, която е смущава съня на грантовата интелигенция? Например: "Не е ли време да забраним на рускините да посещават България, те внасят кремълска корупция и разложение в присъщата ни евроатлантическа еротика"... Даа, защо ли изведнъж се размириса на шисти? Защо ли? И то ей-така - по евроатлантически намирисва :)))".

Подобни статуси има както от политици от левицата, така и от лица, които дежурят в защита на политиката на Кремъл в родния фейсбук. Обект на атаките им са основно АБВ на президента Георги Първанов и Реформаторския блок. Те дори плашат, че сега щяло  да стане още по-лошо - новата власт можела да демонтира дори светинята Паметник на Съветската армия.