Папа Бенедикт XVI. Снимка ЕПА

На благотворителен аукцион в Париж на 5 февруари ще бъде изложен необичаен предмет - мотоциклетът Harley Davidson на папа Бенедикт XVI.

Не мислете обаче, че една до друга думите "мотоциклет" и "папа" в едно изречение означават, че светият отец на младини е нарушавал правилата за движение по магистралите с култовата машина. Представеният за продажба Harley Davidson всъщност е връчен на Бенедикт XVI през 2013 г. като подарък по случай 110-годишнината на знаменитата компания.

Въпреки сияещите хромирани ауспуси и вид на рокерско бижу, досега моторът не е приемал пряко участие в живота на негово светейшество. Все пак папата лично е написал върху него благослов и е сложил своя подпис. С такива "изходни данни" да превишаваш скоростта няма да бъде толкова страшно, шегуват се от аукционното дружество Bonhams.

"Чест е за нас, че ни избраха за продавачи на тази фантастична машина. Надяваме се на голям интерес и оживен търг, като печалбата от него ще отиде за благотворителност", заяви Бен Уокър - директор на мотоотделението на Bonhams.

Първоначалната стойност на мотоциклета е € 15 000-20 000. Средствата от продажбата ще отидат в полски фонд за помощ на нуждаещи се семейства и деца.