Съюз с Татяна Дончева няма по три причини, обяви днес в социалните мрежи лидерката на БСП Корнелия Нинова, ден след като стана ясно, че "Движение 21" няма да бъде част от новата голяма коалиция в ляво, която столетницата събира за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

"Да се направи голяма коалиция не е лесна работа и се изисква много дипломатичност, диалогичност и взаимно уважение", отбелязва Нинова.

Дончева е искала да се промени името на коалицията и тя да се казва “БСП за България - Д21”. Това обаче е можело да заплаши явяването на вота, обясни лидерката на БСП, тъй като подписката за регистрация на вота е вече събрана, а срокът е до 26 май и трудно биха се събрали 10 000 подписа в този срок.

"Отделно от това е доста некоректно към другите, при участието на седем и повече партии, само “Движение 21” да фигурира в името", отбеляза Нинова.

Дончева искала и да бъде съпредседател на коалицията наравно с Нинова - нещо, което останалите 6 председатели на партии не получават като пост.

Лидерката на "Движение 21" поискала и две места като водачи на листи за нея и заместника й Данаил Георгиев, още три на избираеми места, плюс гарантирана субсидия, "каквито възможности няма за всички".

"Всеки има право на избор. Желая успех на всички участници в изборите. Ние днес продължаваме с подписването на споразумения с други партии и граждански структури вляво", завършва Нинова.

Клуб Z потърси Татяна Дончева за коментар. Тя потвърди условията, които "Движение 21" е поискало за участие в коалицията.

И отбеляза:

"Това е абсолютно вярно - условията някой да бъде реален коалиционен партньор на Корнелия Нинова не са приемливи за нея. Тя приема само граждански квоти, аз не съм Добри Задгорски."