„Всеобщото усещане, че делата се разпределят нечестно е ужасно за съдебната система и за гражданите, защото никой вече няма да вярва, че делото му е разпределено по някакъв почтен начин".

Това заяви пред Нова тв говорителката на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. Според нея "огромна част от колегите, които работят в съда, не манипулират системата".

„Те сега се чувстват съучастници в едва ли не престъпление, без да са виновни, добави Куцкова. - ВСС е абсолютно задължен да провери този случай, защото когато чисто превантивно обръщахме внимание и молехме той да бъде проверен, никой не ни обръщаше внимание".

                                 Явор Джонев

Междувременно зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев заяви, че „въз основа на детайлния доклад от проверката миналата седмица, можем спокойно да твърдим, че е много лесно изборът да бъде манипулиран".

"Това технически е възможно - натискате бутона толкова пъти, докато се падне „удобният" съдия. Това е напълно възможно. С тази система въз основа на техническия доклад е много лесно да не остане следа", каза той.

Но отрече твърденията, че е спирал интернетът по време на избора на конкретния съдия, разпределен за делото КТБ.

„Има публичен списък на резпределението на делата. Той се вижда в интернет и само това дело липсваше в протокола и след отвода на съдия и след повторния избор, то се появи. Но е необходима специална техническа експертиза, за да се открият такива следи", допълни Джонев.