ВЛАДИМИР ПОЗНЕР

Израстнал съм в Западна Украйна, но днес и дълго време занапред ще живея в Москва.

В светлината на последните събития в Украйна чувам много странни мнения от страна на руските другари – от „платени бойци на Запада“ и „в Западна Украйна не обичат руснаците“, до „как да се изправим в защита на Русия“. Ръцете ме сърбят да отговоря на всички тези въпроси – да помогна на обкръжаващите ме хора да свалят розовите очила и да видят света такъв, какъвто е в действителност.

1. В Западна Украйна не обичат руснаците

Това са глупости. През по-голямата част от съзнателния ми живот съм общувал на руски език в такива градове като Лвов, Тернопол, Ивано-Франковск. Там обичат обикновените, откритите и дружелюбните хора, но, както и навсякъде, трудно възприемат тези, които на гости се държат като царе. Затова не прилагайте образа, който се опитат да ви скалъпят масмедиите, а просто в каквато и да е ситуация оставайте открити и тогава ще опознаете прекрасни, гостоприемни хора. Като майка ми например.

2. Платените от Запада бойци на Майдана

Позволете ми само да ви изброя няколко „екстремисти“.
Елвис Рубльовскис – креативен директор, защитаващ Майдана през нощта от настъплението на силовите структури.
Анна Паленчук – кинопродуцент, заменила живота в чужбина за защитата на родния си град. През тези дни тя бе доброволец на Майдана.

Игор Смайлов – артдиректор, диджей и проджект мениджър. Той патрулираше в Киев и го прочистваше от властолюбците.

В тези хора можете да познаете себе си. И главното е да не се поддавате на такива демони сред масмедиите като телевизиите НТВ, „Русия 1“, Първи канал, журналистите Кисельов, Соловьов, а да гледате по-дълбоко. Желателно е да общувате с тези, на които не им е все едно. Но ако искате да получите мненията на всички страни, за съжаление, може да затънете в ненужно словоблудство. „Радикали“, „фашисти“, „анархия“ само ще ви отдалечат от чистата правда, но такива са реалностите на медийното поле през 2014 г.

3. Да се изправим в защита на Русия

Приятели, Русия не е заплашена от украински сценарий. Иска ми се Украйна да направи една крачка към Европа с нейните кметове на велосипеди, с липсата на жестока корупция, с честни съдилища, с програмни системи- Русия пък ще преуспее в спорта, който, въпреки всичко, ще създава интересен творчески продукт. И най-накрая ми се иска да помоля за едно – останете хора, бъдете приятели помежду си и не позволявайте на пропагандата да насажда отровната риторика по-далече от синия екран и „Комсомолская правда“. Сейте семената на разума, грижете се за интелигентността и се радвайте на щастието.

Авторът е виден руски телевизионен журналист, прочул се с първите телемостове СССР-САЩ по време на Горбачовата перестройка.