Националното летище в беларуската столица Минск е спряла днес качването на полет LH1487 на Луфтханза, пътуващ по маршрута до Франкфурт, съобщиха световните агенции.

Причината - анонимно съобщение със заплаха за терористичен акт именно на този полет. Със същото обяснение Минск излезе по-рано днес и като причина за приземяването на полета от Атина до Вилнюс, който бе подкананен от боен изтребител. При кацането, според хората на Лукашенко заради заплахи от "Хамас", бе арестуван критичният към режима журналист Роман Протасевич.

В крайна сметка след повторна проверка самолетът бил пуснат да излети към германския град. 

"В момента всички необходими мерки за проверка на пътниците, багажа и самолета са завършени. Докладът за терористичната атака, който по-рано беше получен по електронната поща на летището, не беше потвърден", съобщиха по-късно от летището.

В момента множество държави в Европа призовават за санкции и ограничения на полетите към Беларус.

"Режимът на Лукашенко трябва да бъде държан отговорен за подобно безразсъдно и опасно поведение", каза британският външен министър Доминик Рааб пред парламента. Той определи инцидента като "шокиращо нападение срещу гражданската авиация и посегателство срещу международното право."

Лидерите на Латвия и Франция настояват за затваряне на беларуското въздушно пространство за международни полети. Шведската агенция по транспорта препоръча на шведските авиопревозвачи да избягват въздушното пространство на Беларус. Авиокомпании, сред които "Уиз еър" и "Еър Балтик", вече пренасочват полетите си, за да заобиколят Беларус, а полският авиопревозвач ЛОТ каза, че подготвя промяна на маршрутите си. 

Белгия, Чехия и Германия извикаха на разговори беларуските посланици във връзка с вчерашния инцидент и призоваха за освобождаването на Протасевич.

БТА