Президентът Росен Плевнелиев поде нова инициатива - реабилитира старата идея гражданите да могат да сезират индивидуално Конституционния съд (КС). 

В момента, според основния закон, към най-висшия магистратски орган могат да се обръщат само 1/5 от депутатите, държавният глава, премиерът, главния прокурор, Върховният касационен съд и Върховният административен съд. КС може да бъде сезиран и от омбудсмана, но само с искане да се произнесе за противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

За да може всеки гражданин да се обръща към висшите магистрати, то трябва да бъде променен и основният закон. 

“През изминалата година гражданското общество остро постави въпроса за необходимостта от справедливост. Тази година трябва да бъде година на национално отговорните и легитимни решения. Конституционно признатите права и законни интереси трябва реално да бъдат гарантирани и защитени, а не единствено да бъдат декларирани”, заяви Плевнелиев в петък по време на кръгла маса по проблемите на конституционната жалба, в която участие взе и вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова. По думите на държавния глава въвеждането на прякото сезиране на КС би намалило съмненията на гражданите в тази институция и ще повиши доверието им и във всички останали.

“Индивидуалната конституционна жалба е един изключително ефикасен начин за уплътняване на правото на защита, което е регламентирано в чл. 56 от Конституцията, в който ясно се казва, че всеки български гражданин има право на защита”, каза и вицепрезидентът. “Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба е моя мечта”, допълни тя.

Според президенската двойка призивите за нова Конституция, които идват от редица политически лидери, са популистки. Попова пък определи призивите за изменения в основния закон или написването на нов като “начин за печелене на временни партийно-политически дивиденти”.

Въпросът с въвеждането на индивидуална гражданска жалба пред КС датира поне от десетилетие. Според противниците й съдът би бил затрупан с жалби. Поддръжниците обаче настояват, че така ще се повиши доверието във висшия орган, който често е критикуван за взимане на политически решения поради факта, че част от членовете му се избират от Народното събрание, а друга - от президента.