Връщането на Русия към външнополитическата риторика на СССР и началото на нова Студена война е било надлежно предсказано още преди 16 години! От кого? От "Семейство Симпсън", естествено...

През 1998 г., когато на власт в Москва е още Борис Елцин, а отношенията между Запада и Русия - топли и сърдечни, култовото семейство от жълти и кривоглави същества със зловещо чувство за хумор, се набъркват в следния епизод, разказва изданието Vox: посланикът на Русия в ООН заявява с циничен глас, че разпадът на СССР е бил просто хитра уловка. След което събитията се развиват стремително, като дори се възстановява Берлинската стена, а накрая се събужда и Ленин, който излиза от мавзолея си и тръгва по улиците като щастливо смеещо се зомби.

Както отбелязва Vox, въпреки че през 1998 г. връщането на демоничната империя СССР изглежда шега, връщането на антизападната външна политика и авторитарното управление се оказа не майтап, а живата реалност. Причини за това изданието открива в историческите корени на руския народ и приемствеността на обществата - от царската империя, през тоталитарната държава до наши путински дни. В резултат на тези исторически напластявания, особеностите на руския национален характер и мнението на народа за себе си са останали непроменени от XVIII век насам.

Vox също така установява още едно "симпсънско" пророчество - в епизод от 1999 г. има момент, в който руската рубла се срива спрямо долара с бесни темпове - заради падането на цените на петрола. Това се случва, кой знае защо, на сесия на Международния олимпийски комитет, на който родният град на Хоумър Симпсън - Спрингфийлд - претендира за домакин на Олимпиадата.

Накрая ще напомним, че наскоро в епизод от "Семейство Симпсън" от 1997 г. бе открито предупреждение за епидемия от ебола.