"За мен проектът "Южен поток" не е затворен, докато не получим официално становище от Русия", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БГНЕС.

Той участва в конференцията "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес".

"Все още няма постъпило становище от руската страна, трябва да изчакаме официалната позиция и тогава ще коментираме", добави той.

Според него, служебният икономически министър Васил Щонов през август тази година е написал писмо до руската страна и в него е изразил позиция, че газопроводът не отговаря на европейски изисквания, а не че ЕС няма интереси в него, както твърдят различни източници. Преди изборите за парламент от Реформаторския блок, които предложиха Лукарски за министър, твърдяха, че България не се нуждае от "Южен поток".

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от проекта за газопровода. Това се случи по време на пресконференция в Анкара след среща с Раджеп Ердоган. Шефът на енергийния гигант "Газпром" Алексей Милер потвърди думите на руския държавен глава. А руският енергиен министър Александър Новак обяви, че Путин лично е взел решението проектът да бъде спрян. Междувременно стана ясно, че Русия и Турция са подписали меморандум за строителство на морски газопровод.

"Имаме мораториум върху добива на шистов газ, това не се променя", отговори Лукарски на въпрос дали при това положение със спирането на "Южен поток" се е увеличил натискът върху България за добив на шистов газ.