От 1 юни румънците, които идват от собствената си страна, ще влизат през всички ГКПП-та на северната ни граница свободно, без да представят никакъв документ - нито за отрицателен тест, нито сертификат за ваксинация, нито положителен резултат от PCR тест, който показва преболедуване.

Това гласи заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, издадена на 27 май.

Засега няма промяна във възрастта на децата, за които няма да има изисквания при влизането в страната - тя остава 5 г., въпреки някои заявки от туристическото министерство, че ще се увеличи на 12 г. и даже на 16 г.

Без изисквания при влизането в България са „ученици и студенти, които живеят в Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение“, както и „погранични работници (лица, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до държава членка на Европейския съюз, Република Турция, Република Сърбия или Република Северна Македония, с цел упражняване на дейност като наето или като самостоятелно заето лице, както и лица, които живеят в посочените държави и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел упражняване на дейност като наето или като самостоятелно заето лице)“, и др.

Забраната за влизане в България от Индия се удължава до 31 юли, датата, до която вече е наложена извънредната епидемична обстановка. Забраната се отнася още и за Бангладеш, Непал, Мианма, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са лицата, които са български граждани, и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, се поставят под 10-дневна карантина. В заповедта са посочени държави и територии, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

С други две заповеди министърът на здравеопазването удължава временните противоепидемични мерки, въведени в страната до 31 юли.