Държавният секретар на САЩ Джон Кери е поискал среща с българския външен министър Даниел Митов. Разговорът между двамата ще се състои в сградата на НАТО в Брюксел в 13,30 часа българско време. Двамата са в белгийската столица за форума на външните министри от страните на Атлантическия блок.

Очаква се първите дипломати на България и САЩ да обсъдят обявеното от Путин прекратяване на строежа на газопровода "Южен поток" и ефекта от това решение за стабилното снабдяване с газ на Европа и нашата страна и възможностите за диверсификация на източниците за синьо гориво. Със сигурност ще бъдат разгледани и отношенията на Запада с Русия, изострени след анексирането на Крим и бойните действия в Източна Украйна между армията и руските сепаратисти. Както е известно САЩ настояват за още санкции срещу Москва.

Само преди няколко дни командващият войските на НАТО в Европа обяви, че могат да бъдат разположение американски танкове в България, за да бъде засилена защитата по източните граници на Блока. До днес нямаше официално отправена молба за подобна мярка. Тази тема също сигурно ще бъде сред темите в диалога между Даниел Митов и Джон Кери.

Естествено ще бъде направен и преглед на българо-американските връзки, които са на най-високо ниво от един век насам.

Очаквайте подробности.