ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, наш пратеник

БРЮКСЕЛ - "България е суверенна държава и нейното правителство решава кое е най-добро за нея и нейните граждани. Заедно с това, България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила. Отказът от реализиране на проекта "Южен Поток" в рамките на Европейския съюз, е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС". 

Така външният министър Даниел Митов коментира пред Клуб Z спирането от страна на Русия на изграждането на газопровода "Южен поток". Според Митов ешението на България да изисква достъп до тръбата на Южен поток за други доставчици е взето от българските власти, защото защитава българските интереси."

"Приемаме едностранното решение на Руската федерация, изразено от президента Владимир Путин за преустановяване на проекта „Южен поток”. В същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали", коментира още външният министър.

Той бе категоричен, че "за да бъде реализирано подобно политическо намерение е необходимо да бъдат предприети някои действия". И изброи: "Денонсиране на междудържавното споразумение между България и Русия за изграждане на газопровода. Предприемане на действия от руските акционерите в българо-руското дружество „Южен поток” за неговото закриване".

"Очакваме да видим, дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция", завърши Даниел Митов.