Неназовани източници в Брюксел призоваха да не бъде обвинявана "малка България" за спирането на проекта "Южен поток" и са изтъкнали, че Русия го прекратява по чисто финансови причини. Това предаде днес руската агенция РБК.

Владимир Путин обяви вчера в Турция, че Москва е принудена да  спре проекта, след като София не дава разрешение строителството да продължи на българска територия.

Според ръководството на ЕС Русия се отказва, защото проектът става икономически неизгоден на фона на световния спад на цените на петрола и природния газ. Това съобщил европейски източник пред кореспондент на Интерфакс.

"Изграждането на "Южен поток" струва големи пари. При положение че цените на петрола и газа вървят надолу, то става икономически неизгодно", казал източникът. Той допълнил, че за "Газпром" е "удобно да намери малка България и да й се скара за провала на проекта".

Подобно мнение изразява и Михаил Корчемкин - шефът на мозъчния тръст "Ийст Юръпиън газ анализиз". Според него спирането на "Южен поток" ще помогне на "Газпром" да компенсира загубите си, свързани с падащите световни цени на енергоносителите.

РБК припомня също така, че Еврокомисията не е стопирала проекта, а само настоява той да бъде приведен в съответствие с европейските правила.