Харковското споразумение за пребиваването на Черноморския флот на Русия на територията на Украйна трябва да бъде незабавно денонсирано, предложи в Радата назависимият депутат Олег Ляшко. Според него това се налага заради пълзящото влизане на руски войски в Крим.

Договорът за флота бе подписан от бившите президенти на Русия Дмитрий Медведев и на Украйна Виктор Янукович на 21 април 2010 година в Харков. Според клаузите на споразумението от 28 май 2017 г. действието на договореностите между Москва и Киев за статута на руския Черноморски флот в Украйна, както и условията на пребиваването му там, се продължават с 25 години. Нормата очевидно е императивна, защото чак при изтичането на този срок страните могат да го прекратят и то само ако година по-рано една от държавите писмено информира другата за своите намерения. Ако нито Русия, нито Украйна направят писмено известяване, то договорът се продължава автоматично за още 5 години. Москва е длъжна да плаща аренда в размер на 100 милиона долара след май 2017 г., както и след тази дата да се подпише договор за намаляване на цените на руския газ за Украйна.

Статистическите данни за 2013 година сочат, че само за първите девет месеца на годината на войската, администрацията и предприятията на украинския флот са били преведени 1. 72 милиарда рубли (около 350 милиона евро) за обслужването на Черноморския флот на Русия.