Копа Америка ще се проведе в Бразилия, вместо в Аржентина, реши местната конфедерация КОНМЕБОЛ. Това е втора промяна на домакинството на турнира на латиноамериканските нации (13 юни - 11 юли), който почти съвпада с Евро 2020 (11 юни - 11 юли).

Първоначално трябваше да премине в Колумбия, но КОНМЕБОЛ се намеси заради тежката политическа обстановка в страната. Буквално за дни и Аржентина изпусна щафетата - в нейния случай заради вълна на COVID-19, с която правителството не се справя и дава доста противоречиви сигнали.

Така две седмици преди откриването надпреварата е дадена на Бразилия, което бе прието "на нож" в Аржентина заради съперничеството между двете страни. Независимо от факта, че там има локдаун, а правителството се обяви против приемането на турнира. Новите положителни случаи на ден там са по 35 хиляди.

Световни медии коментират, че ходът на конфедерацията е панически - в Страната на кафето положението с пандемията също не е никак розово. В момента и там има многохилядни протести срещу мерките на президента Жаир Болсонаро. Исканията са за импийчмънт.

Представител на администрацията му заяви, цитиран от световните агенции, че още имало въпросителни по домакинството на Бразилия. Не се знае кои градове и стадиони ще приемат шампионата. Въпреки това Бразилия приема предизвикателството и се надява да може да организира Копа Америка.

Тимът на "селесао" е актуалният шампион на Латинска Америка - спечели титлата през 2019 г.