България не може да очаква компенсации от ЕС за спирането на "Южен поток".

Това стана ясно днес от изявление на Ана Итконен, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката.

"Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток", отговори тя на въпрос дали България може да очаква да бъде компенсирана заради обявеното от Москва спиране на проекта. Той й бе зададен на пресконференция в Брюксел.

"Сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз", отбеляза Итконен. Тя не се ангажира с оценка дали с изявленията на руския президент Владимир Путин проектът е мъртъв. "Позицията на ЕС не е променена, газопроводите в Общността трябва да бъдат строени и използвани по европейското законодателство. Тези, които са в противоречие с него, застрашават вътрешния пазар", посочи Итконен.

Тя отбеляза, че на обявената за 9 декември среща на министрите на енергетиката на държавите от ЕС, които попадаха в трасето на тръбопровода, само ще бъде обсъдена новата ситуация, "без нищо драматично".

"Еврокомисията продължава обичайния си дипломатически диалог с Русия и никога не е била против изграждането на проекта, само е настоявала за спазването на европейското законодателство", поясни Итконен. "Проучваме отговора на българските власти по откритата наказателна процедура по "Южен поток", процедурата продължава", добави тя.