Западните санкции срещу Русия работят, макар да не са променили още поведението й, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"Изцяло и напълно съм несъгласен с каквито и да са преждевременни допускания, че санкциите са се провалили", каза Кери на пресконференция по време на среща на външните министри на НАТО в Брюксел.

"Промениха ли поведението? Не.", призна той, визирайки Русия.

В същото време Кери се позова на официално съобщение на руските власти, че страната влиза в рецесия и каза, че президентът Владимир Путин планира обръщение към нацията в близките дни, за да обясни трудностите. Кери посочи и исторически ниските нива на рублата спрямо долара.

По-рано през деня дипломатически източник съобщи, че САЩ възнамеряват да уговарят европейските си партньори да наложат нова серия санкции на Русия. Държавите-членки от ЕС са разделени по въпроса заради икономическия ефект на ответните руски мерки върху икономиките им и енергийната зависимост от Русия.

Кери критикува остро Москва, за това че не спазва споразуменията за мирно решение на украинския конфликт от април в Женева и септември в Минск и посочи, че Русия поддържа в източна Украйна свои войски и прехвърля там тежка бойна техника.

"Русия има възможноста да направи различен избор", каза Кери.

Той потвърди, че страната му ще продължава да доставя на Украйна несмъртоносно военно оборудване и че възнамерява "да разгледа набор от молби за доставка на отбранително оборудване от правителството на Украйна... Ние обаче подчертаваме, че няма военно решение на конфликта", каза той.