Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е бил орязан тихомълком от правителството с 80 милиона лева спрямо приетия от надзора й миналата седмица, съобщи Медиапул.

Според внесения в Народното събрание законопроект догодина касата ще разполага с 3 075 534 000, а не с 3 155 534 000 лева, какъвто бе първоначалният вариант. Въпреки направените корекции обаче правителствената информационна служба пуснала заблуждаващо съобщение след заседанието на кабинета на 1 декември, според което бюджетът на касата е приет в първоначалния му вариант.

Основната промяна е, че държавата намалява своя трансфер за покриване на недостиг в касата от 98 милиона на 18 милиона лева. По този начин приходната част на бюджета се намалява с 80 милиона лева, което води до орязване и на разходи. Така, ако отново има дефицит в касата, ще се наложи актуализация на бюджета й, каквато през тази година беше направена на два пъти.

Здравният министър Петър Москов обясни пред Медиапул, че одобреният от Министерския съвет бюджет на НЗОК отразява на 100 процента разходите на НЗОК за 2014 г. с направените две актуализации. Според него в одобрения от надзора на здравната каса проектобюджет са били заложени буфери. Той припомни, че в бюджета за тази година са били заложени и 67 милиона лева за неразплатени дейности от 2013 г., които не е необходимо да се залагат в бюджета за догодина. Москов обясни, че според него и финансовия министър Владислав Горанов приетият бюджет е напълно достатъчен за покриване на дейностите на касата догодина. Той посочи, че на бюджетите на касата и на министерството трябва да се гледа като на един общ бюджет с общи цели.

Намалението на бюджета e свързано и с предлаганите от здравния министър Петър Москов мерки за икономии в системата.

Факсимиле от внесения в НС проектозакон за бюджета на НЗОК за 2015 г.

Парите за болниците догодина също са намалени спрямо първоначалния вариант. За тях според приетия от надзора на касата миналата седмица бюджет бяха предвидени 1 424 916 000 лева. Във внесения в парламента проект обаче по това перо са записани 1 282 916 000 лева. Според правителствената информационна служба пък болниците ще разполагат със съвсем друга сума – 1 347 916 000 лева. Парите за лекарства за домашно лечение са намалени с 10 милиона лева, а средствата за онкомедикаменти с 5 милиона.

Орязването на парите на касата веднага предизвика негативна реакция от страна на Лекарския съюз, откъдето предупредиха за дефицит в бюджета на касата.

Възможно е част от "спестената" сума да отиде в бюджета на здравното министерство, тъй като отново според внесения в парламента проектобюджет, то се оказва с 65 милиона лева повече спрямо публикуваните миналата седмица от финансовото министерство. Според първоначалния проект ведомството трябваше да разполага с 370,2 милиона лева, но последно получава 435,2 милиона.

Както стана ясно от стенограмата на правителственото заседание в понеделник, здравният министър Петър Москов се е оплакал, че на неговото министерство са дадени 60 на сто от нужния бюджет.

От внесения в парламента законопроект за бюджета на НЗОК се разбира още, че е предвидено намаление на разходите за заплати с 10 на сто спрямо тази година. Разходите за персонал през следващата година ще бъдат 31 милиона лева.

Освен това в преходните и заключителни разпоредби е залегнало ограничението НЗОК да не работи с болници, получили лиценз след 31 декември 2014 г., както и да не сключва договори за нови дейности с вече съществуващите болници, ако са получили разрешение за това след Нова година. Това е и една от мерките на здравния министър, която се очаква да спести пари от бюджета на касата догодина.