Джеймс Пардю, който беше посланик на САЩ в България в периода 2002 - 2005 г., е починал, пише изданието на демократите в Арканзас arkansasonline.

Пардю е починал в сряда, 2 юни, на 77 години.

Тъжната новина съобщи и Стефан Тафров в личния си профил в Туитър.

Дипломатическата кариера на Пардю беше фокусирана върху Балканите.

Той беше един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна. Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време на Косовската война, припоня днес Нова тв.

Беше и американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение. Като представител на НАТО има принос в оформянето на плана Ахтисаари.

Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е бил офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Роден е в Мемфис, Тенеси, израства в Джоунсбъроу, Арканзас. Има бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.

Най-голям интерес към името му обаче изникна покрай скандала "Уикилийкс", когато бяха разсекретени негови грами, докато е оглавявал посолството в София. Там пространно се даваше да се разбере, че към САЩ са пътували подробни данни за пълното преплитане на политика, корупзия и мафиотски интереси, както и на руското влияние у нас.

Ето част от една от неговите грами от 7 юли 2005 г., цитирана от "Гардиън" и "Бивол":

(SBU) Може да се каже, че силата и имунитета спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес.

Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната.

Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици, и фалшификация на пари. Групировките на ОП са разнообразни – от местни улични престъпници, които се занимават с изнудване до находчиви международни нарко босове и такива свързани с пране на пари.

Около 118 групи на организираната престъпност са действали в България в края на 2004 г., според данни на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) към българското вътрешно министерство, но много от тези групи са малки и сцената е доминирана от шепа големи играчи.

До днес нито една значителна фигура от ОП не е наказана от българската съдебна система, въпреки продължаващата серия от убийства свързани именно с ОП.

Щатски правоприлагащи агенции с офиси в София подкрепят усилията за намаляване на ОП в България. Отделът за предотвратяване на измамите към консулския отдел на американското посолство в София води агресивна политика за предотвратяване на пътувания на личности от ОП до САЩ.