Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария след решението на медийния регулатор в Будапеща да отнеме лиценза за излъчване на независимото Клубрадио.

Станцията, чиито емисии често са критични към правителството на Виктор Орбан, от февруари е онлайн, след като бе отхвърлена жалбата й да запази лиценза си за излъчване в ефир.

ЕК смята, че отказът от подновяване на лиценза на Клубрадио е непропорционален и непрозрачен и по тази причина е в противоречие с европейското законодателство. Според Комисията в този случай законът е приложен по дискриминационен начин.

Процедурите за разпределяне на честоти, удължаване или отнемане на тези права са определени в Европейския кодекс за електронни комуникации.

„Искахме унгарските власти да намерят решение, за да може Клубрадио да продължи да излъчва. Те не реагираха", написа в туитър зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Така тя обясни започването на наказателната процедура, което може да доведе до сезиране на Съда на ЕС. Сега Унгария има два месеца да отговори на писмото, което й е изпратено от Комисията.