ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Наш пратеник

БРЮКСЕЛ - Драма с „Южен поток“ няма.

Това заяви днес външният министър Даниел Митов, който е в Брюксел за среща на външните министри на НАТО. Митов отново изрази учудването си от начина, по който руската страна обяви спирането на проекта. Той подчерта, че не е ставало и дума за подбни намерения при разговорите му с руския замeстник-министър на външните работи Алексей Мешков, които двамата проведоха в София в деня, преди президентът Владимир Путин да съобщи от Анкара, че Москва се оттегля от газопровода. 

"Ако „Южен поток“ бъде прекратен, това трябва да е едностранен акт на Русия. Досега не е, няма официална заявка. Ако има добронамереност, така се прави", посочи Митов. И допълни, че за разлика от Русия, България ще продължи диалога по дипломатически път, не чрез медиите.

По повод коментарите, че Москва се оправдава с нас заради отслабената си чрез санкциите заради Крим икономика, Митов заяви:

"България по никакъв начин не може да бъде обвинявана. Че как България ще решава сама за тръба по територията и на други европейски държави?! България е суверенна държава и работи по правила."

По думите на Митов затова било важно да се присъединим към европейската стратегия за енергийна независимост. Министърът даде пример с това, че трябва да се използват възможностите на интерконектора с Гърция.

По повод на срещата му във вторник с американския държавен секретар Джон Кери дипломат номер 1 посочи, че не е ставало въпрос за закупуване на американски изтребители. Такъв план анонсира служебното правителство, но настоящото засега не приема. Не е ставало дума и за разполагане на танкове в базите на наша територия. Кери, както и всичките ни партньори в ЕС и НАТО, изразил надежда, че новото правителство ще покаже воля за справяне с корупцията.

Засега не се предвижда и участие на НАТО в ударите срещу „Ислямска държава“, както и изпращане на сухопътни войски, в това число и български, в Ирак и Сирия в борбата срещу терористичната организация, стана ясно още от думите на Митов.