България ще стане в обозримото бъдеще износител на газ и няма да зависи от Русия, обеща днес министър-председателят Бойко Биросов.

"На нашето Черноморие, на Силистар-Терес и Хан Аспарух има огромни количества газ и нефт и България ще бъде в следващите години износител на газ", заяви той след среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. "Българската икономика, българските потребители, ще бъдат много щастливи и доволни".

Борисов съобщи, че в започналата му вече среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще изяснява отношенията на България с Брюксел по отношение на проекта "Южен поток"

"Аз също се надявам са получим по-ясно становище от Европейската комисия. Бях възмутен от изказването на една говорителка вчера и се надявам началниците ѝ да я смъмрят тази госпожа, за това че Европейската комисия само наблюдавала Южен поток", каза Борисов.

"Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на Европейската комисия", добави той. "Друг е въпросът, дали имаме право, дали в договора това е записано, дали всичко това би могло после да ни нанесе някакви правни последици. Да са го мислили".

Миналия декември Комисията поиска от всички шест държави-членки на ЕС по пътя на бъдещия газопровод да приведат двустранните си междуправителствени споразумения с Русия за неговото изграждане в съответствие с европейското законодателство в енергетиката, т.нар. Трети енергиен пакет и с европейските правила за конкуренцията.

Комисията предупреди, че ако не го направят, ще се навлекат правни последствия, т.е. процедури за нарушаване на европейското законодателство, които водят до евентуални глоби.

След това България в лицето на бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев предложи на Комисията да води преговорите от името на споменатите шест страни, които включват още Гърция, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия. Тогавашният комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер (Германия) прие тази роля, като уточни, че Комисията ще представлява шестте страни като "адвокат",  без да е юридически страна по техните двустранни споразумения с Москва. Отговорността да ги поправят и преподпишат остава тяхна.

По-късно преговорите бяха прекъснати заради кризата в Украйна и анексията на Крим от Русия. Тя междувременнно поиска консултации  с ЕС по Третия енергиен пакет в Световната търговска организация, което може да е увертюра към арбитражно дело срещу това европейско законодателство, което Русия намира за дискриминиращо спрямо нея.

"Искам от Европейската комисия по темите да ми се отговаря с "да" и с "не", каза Борисов. "В едно господин Путин е прав - че освен "да" има и отговор "не". Но трябва да се каже, навреме, точно и ясно...И не случайно той визираше само България. А оттогава са минали три правителства вече".

"Тя изиска да стане посредник", каза Борисов за Комисията. "Тя изиска от всички страни, шестте, не само от България да преговаря чрез европейския си комисар с всички страни по "Южен поток".

"Драгомир Стойнев трябваше да избяга от хватката и това беше един елегантен начин от това, което в момента и на нас ни се прилага", добави премиерът. "Вие съзнавате, че пръстът беше размахан към мене, не към (Виктор - .а.) Орбан или някого другиго", каза той визирайки унгарския си колега.

Унгария обяви, че ще строи "Южен поток", малко преди руският президент Владимир Путин да обяви, че спира проекта. През юни Комисията започна процедура за нарушение срещу България, обвинявайки я, че в  търговските споразумения за строителството на газопровода е нарушила европейското законодателство за конкуренцията. Ставаше дума за даването на държавната поръчка за това  без конкурс на консорциум свързан близкия до Путин олигарх Генади Тимченко.