Сагата със строежа на небостъргача "Златен век" в София продължава с епизод пореден. Първо сутринта от "Артекс" се вдигната на протест пред МРРБ, след като миналата седмица написаха писмо на всички действащи политически институции у нас, свързани с казуза, както и до институциите в Европа.

Последва пресконференция на ДНСК и новият й началник арх. Влади Калинов, който обяви ново спирае на строежа, въпреки че през май Върховният административен съд окончателно отмени старата заповед на строителния контрол. 

И не закъсня контрареакцията на "Артекс". В становището се казва, че от компанията са "огорчени, възмутени и потресени", че става дума за административен произвол и репресия и дори за "най-безцеремонен и унизителен начин за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки между хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение". Според фирмата и кабинетът "Борисов", и сега служебното правителство се отнасят по един и същи начин. 

В писмото се изрежда защо новата заповед за спиране на строежа според "Артекс" е несъстоятелна и се казва, че ДНСК мотивира действията си сега с незаконни и отменени от съда свои действия в миналото срещу "Златен век".

"Надяваме се, че лицата, застанали зад днешното решение, си дават ясна сметка за огромната политическата отговорност, която поемат. Това решение не уврежда само интересите на една частна българска компания, но и обществения интерес. Съвсем съзнателно се предприема издаване на незаконосъобразен акт, което в контекста на конкретната фактическа обстановка, ще мотивира предявяване на иск срещу държавата за милиони. И не тези, които взеха решението, а българските данъкоплатци ще платят сметката",  заявява фирмата. 

Позицията завършва с думите: "Това, което се случва с нас в момента, е изключително лош знак към всички инвеститори за липса на предсказуема инвестиционна среда, за флагрантно нарушаване на принципа на легитимните правни очаквания, за нестабилен инвестиционен климат и за тежко потъпкване на ценностите на правовата държава. Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от днешното несправедливо решение да тежат на съвестта на тези, които го взеха!"