Центърът за култура и дебат "Червената къща" затваря врати, заради невъзможност да плаща наема си, съобщиха вчера оттам. И обясниха, че разчитат на помощ от министерството на културата.

"Договорът за наем на "Червената къща" е от 17 януари 2013 г. за временно и възмездно ползване на имот - публична държавна собственост с обща площ от 966 кв.м срещу месечен наем от 5,75 лв. на кв. м", се казва в отговор от министерството до Клуб Z по казуса.

Оттам обявяват още: "За съжаление сме длъжни да изрично да спазваме закона, което означава, че не можем да дадем "Червената къща" без търг и без наем." 

Ето и пълния текст на аргументите на Министерството на културата:

От 2001 година в продължение на десет години „Червената къща” в София е  дадена безвъзмездно на фондация „Гъливер клиринг хаус” срещу ремонт. Последвалите промени в законодателството забраняват сключването на безвъзмедни договори за отдаване на имоти – публична държавна собственост срещу ремонтно-възстановителни работи и стопанисване. Отдаването под наем на такива имоти може да стане само и единствено след публичен търг. Червената къща в София е имот – публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерството на културата.

Министерството на културата провежда такъв търг през 2012 г. Договорът за наем на „Червената къща” е от 17 януари 2013 година за временно и възмездно ползване на имот – публична държавна собственост с обща площ 966 кв. метра (или приблизително един декар разгърната застроена площ в центъра на София) срещу месечен наем от 5.75 лева на кв. м. Това е най-ниската възможна цена по Правилника на закона за държавната собственост. Месечната наемна цена е 5553, 24 лв.

Срокът на договора е до 2018 година. Според сключения наемен договор ако в продължение на два месеца не се заплаща наемната цена, Министерството на културата има право да отправи покана до наемателя за прекратяване на наемния договор.

Припомняме, че Законът за държавната собственост ни задължава имот – публична държавна собственост, какъвто е „Червената къща”, да бъде отдаден под наем чрез провеждане на търг. Министерството на културата не може да наруши закона.

Министерството на културата винаги е подкрепяло Центъра за култура и дебат „Червената къща” в едноименния имот, както и други независими културни пространства в България, защото това са територии на свободен, демократичен дебат, от какъвто нашата култура има нужда. Ние оценяваме високо нестандартния подход на Центъра за култура и дебат „Червената къща” към поднасянето на най-важните проблеми на духовността, както и привличането на не само изтъкнати имена, а и на дебютанти в областта на изкуствата.

За съжаление, трябва отново да подчертаем, че сме длъжни изрично да спазим закона, което означава, че не можем да дадем „Червената къща” без търг и без наем. Така отговаряме и на другите културни организации, които искат от министерството безвъзмездно ползване на имоти. Длъжни сме да спазим закона и го спазваме.