Банковата групировка Citigroup стартира официално нова бизнес единица, предназначена за блокчейн системи и управление на криптовалути, съобщи в четвъртък The Block, цитирана от БНР, позовавайки се на получено вътрешно писмо, изпратено на банковите служители по-рано същия ден.

Новото подразделение ще се нарича Digital Assets Group и ще се присъедини към Citi Global Wealth Investments, звеното за управление на активите на компанията. Той ще бъде ръководен от Алекс Крийт и Грег Жирасол, които ще работят в тандем, за да разработят стабилно предложение.

"Предвид вълнуващите нови разработки, които наблюдаваме около криптовалутите, токенизацията и други постижения, задвижвани от блокчейн технологията, имаме удоволствието да обявим създаването на Digital Assets Group", се казва в бележката до служителите на Citigroup.

Действията на банката може да подкрепят за малко най-известната криптовалута - биткойн, която изживява едни от най-тежките си времена от началото на година, като преди два дни за малка падна дори под 30 хиляди долара при стойност от над 60 хиляди само до преди малко повече от месец. 

Основната причина за последните спадове са атаките от Китай, който първо обяви, че няма да признае валутата, а после започна да забранява на компаниите си да търгуват с нея.