30 000 шофьори са проверени от органите на "Пътна полиция" за последната седмица в рамките на обявената акция по контрол на движението по пътищата.

От днес обаче започва втората част на операцията, тъй като в почивните дни се очаква засилен трафик, стана ясно на брифинг на КАТ.

Първият етап ще е наситено присъствие на униформените по магистрали, първокласни и второкласни пътища.

Вторият ще е контрол - дали водачите са под въздействие на алкохол или наркотични вещества, дали са с колани, имат ли застраховка "Гражданска отговорност" и дали не нарушават демонстративно правилата на пътя.

Ще има полицейски коли, които ще са в самия трафик - с включени сигнални светлини. Полицаите призоваха хората да не се притесняват и да се съобщава за водачи, които нарушават правилата.

"Едни от агресивните движения и поведения на водачите са т. нар. рискови маневри не само на първокласните, но и на второкласните пътища, както и на автомагистралите - неправилното изпреварване, присвяткването със светлини къси-дълги на водачите отпред, което притеснява самия трафик и останалата част от водачите.

Това ще бъде следено от колегите и тези нарушители, които демонстративно нарушават правилата на движение, ще бъдат извеждани и санкционирани", каза Николай Крушарски от ГДНП.

Той даде пример, че са установени 285 пили и 75 души, които са управлявали под въздействия на наркотични вещества - само за седмицата от 16 до 22 юни.

Актуалната операция ще продължи от днес до неделя, стана ясно още.