В американската съдебна система се наблюдава видима промяна. След процеса за убийството на Джордж Флойд тя изглежда вече проявява по-малко колебания дали да повдига обвинения срещу полицаи. Това се казва в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

Белият полицай Дерек Шовин, който задуши Флойд на 25 май миналата година в Минеаполис, бе признат за виновен за убийство след един процес, който привлече огромно внимание.

При признаването на Шовин за виновен адвокатът на семейство Флойд заяви, че това е "исторически обрат", тъй като в САЩ е рядкост полицай да бъде признат за виновен.

Въпреки че служителите на реда убиват средно по хиляда души на година при изпълнението на служебните си задължения, от 2005 до 2010 г. само на 110 полицаи са повдигнати обвинения в предумишлено или непредумишлено убийство, става ясно от данни на държавния университет "Боулинг Грийн".

От тях само 42 са признати за виновни, като само петима - за предумишлено убийство.

Законовата рамка е "твърде благоприятна" за американските полицаи, защото им предоставя "широко поле за грешки", обяснява за Франс прес Сет Стотън, бивш служител на реда, който впоследствие става преподавател по право в Университета на Южна Каролина.

На практика, полицаите имат право да убиват в случаите, в които смятат, че предполагаемата опасност изисква употребата на сила.

Освен това разследванията на действията им се водят от техни колеги по едни защитаващи полицая правила, казва още експертът, който взе участие в процеса срещу Дерек Шовин.

На съдебно ниво местните прокурори имат "тесни професионални отношения с полицаите" и са резервирани към идеята да преследват полицаи наказателно, особено като се вземе предвид, че процесите срещу служителите на реда са трудни за печелене и че съдебните заседатели са склонни да оправдават действията им, казва експертът.

"Малко по-внимателно"

След процеса срещу Шовин се наблюдава известна промяна.

През април срещу полицайка от предградие на Минеаполис бе повдигнато обвинение в неумишлено причиняване на смъртта на млад чернокож мъж по време на банална пътна проверка.

През май срещу полицай от Вирджиния бе повдигнато обвинение в убийството на мъж, застрелян в автомобила си, а срещу трима полицаи от щата Вашингтон - обвинение в задушаването на чернокож мъж, който, подобно на Джордж Флойд, е казал, че не може да диша.

През юни трима полицаи на Хаваите бяха обвинени в убийство или в съучастие в убийство за това, че са стреляли по 16-годишен младеж.

В съдебните зали промяната също се усеща.

Съдебно жури в Алабама призна за виновен в убийство полицай, който три години по-рано застрелял мъж, имащ намерение да се самоубие. Федерален съд пък осъди на шест месеца завтор полицай от Сейнт Пол, който безпричинно пребил от бой чернокож мъж на над 50 години.

"Имам усещането, че прокурорите вече разглеждат тези случаи малко по-внимателно" и че "съдебните заседатели изглежда вече не са толкова склонни да вярват на полицаите", изтъква Сет Стотън.

"Аномалия"

"Прокурорите са подложени на натиск" от "видео доказателствата, демонстрациите и медийното отразяване" на случаите на полицейско насилие, казва Глория Браун Маршал, преподавателка по конституционно право в Нюйоркския университет.

"Тези няколко дела обаче не бива да бъдат възприемани като доказателство за обща тенденция", казва чернокожата Браун Маршал, според която мнозинството от смъртните случаи, причинени от полицаи, все още не са станали предмет на наказателно преследване.

Според Браун Маршал не бива да се разчита на добрата воля на няколко прокурори, а да бъдат направени структурни реформи, с които окончателно да се сложи край на безнаказаността на служителите на реда.

"Системата от много отдавна е много деформирана, трябва ни реформа на наказателното правосъдие на национално ниво. Процесът срещу Дерек Шовин беше изключение. Въпросът е как можем да се справим с проблема в цялата страна", подчертава тя.

Бившият президент Барак Обама каза същото на 20 април.

"Ако трябва да сме честни, следва да признаем, че истинското правосъдие не може да се ограничи с една присъда по един-единствен процес", изтъкна Обама.