Намерението на Европейската комисия да прекрати наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи на България е подсещане към страната ни, че трябва да завърши реформите в тези области и да покаже убедителни и необратими резултати от тях, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов.

Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да приключи в рамките мандата на Комисията  - това заяви вчера председателят й Жан-Клод Юнкер след среща с премиера Бойко Борисов.Мандатът едва сега започва.

"Бих разглеждал тази реплика като очакване към България да си свърши работата, да се засили сътрудничеството със страните-членки и с Комисията", коментира късно вчера Иванов. Той участва  в Съвет на министрите на правосъдието от ЕС. "Тежестта е по-скоро е върху нас, а не толкова да се чудим какво г-н Юнкер е имал предвид".

Работата на българските институции трябва да даде обосновка на Комисията да предложи приключване на механизма, а на държавите-членки - да го одобрят, каза министърът. По думите му България в момента прилича на "музей на провалените опити да се създадат антикорупционни институции".

"Имаме ДАНС, имаме БОРКОР, имаме специализиран съд и прокуратура, имам Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", каза министърът. "Като погледнете последния доклад на Комисията, това е изразяване на едно сдържано разочарование от справянето на тези органи".

Вчера, едновременно с Иванов в Брюксел беше и главният прокурор Сотир Цацаров. Той представи пред еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова предложенията си за съдебна реформа и произтичащите от това изменения в Закона за съдебната власт.

"Фактът, че прокуратурата излиза с толкова сериозна и амбициозна програма за вътрешно преобразование, е изключително важен", каза Иванов. "Той не се забелязва достатъчно от медиите, но това за мене е повратна точка...Сега имаме една кохерентна, доста амбициозна програма".

По думите му, ако бъде изпълнена, тя  ще доведе до повишаване на реалната независимост и отчетност на българските прокурори.

"Сега ключовото е самите прокурори да дискутират и да говорят по нея, защото от тях ще зивиси нейното приложение", каза Иванов. "За да заработи, трябва прокурорската гилдия да я възприеме като своя".

Предложенията на прокуратурата  включват разделяне на Висшия съдебен съвет на колегия на съдии и колегия на прокурори, пряк избор на магистратите, взаимодействие със съсловните организации, повишаване на капацитета на специализираните прокуратури, ненамеса във вътрешното убеждение на всеки прокурор и възможност наблюдаващият прокурор да може да отменя указания на горестоящата прокуратура.

Проектът предвижда и отчетност на главния прокурор пред Висшия съдебен съвет и пред Народното събрание. Според предложението на всяко шестмесечие главният прокурор ще може да бъде изслушван за дейността на прокуратурата по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност, както и по делата срещу магистрати и лица, заемащи висши държавни длъжности.