Италия мина през 120-минутна битка срещу Австрия, но успя да спечели с 2:1 и е очакван четвъртфиналист на Евро 2020. "Адзурите" ще се отправят към Мюнхен където на 2 юли ще спорят за място на полуфиналите срещу Белгия или Португалия. Техният сблъсък е утре от 22 часа.

Голове на Федерико Киеза и Матео Песина в първото продължение донесоха пробив за един от фаворитите на стадион "Уембли". Във второто Саша Калайджич намали, но това бе максимумът за Австрия.

Още вторият осминафинал стигна до продължения, което е изненада, тъй като не се очакваше "скуадра адзура" да има проблеми срещу австрийците. Контрастът спрямо представянето на отбора в групата бе голям, особено след почивката.

А тимът на Роберто Манчини отново тръгна смело напред с идеята рано да реши спора. Макар че първата опасна атака в срещата бе за селекцията от алпийската страна, а веднага след нея - във 2-ата минута, "лошото момче" Марко Арнаутович получи най-бързия жълт картон на Европейското.

След това Италия сви обръчи пред вратата на опонента си. В 16-ата минута Николо Барела стреля от добра позиция, а вратарят Бахман спаси с крак. Австрийците трудно излизаха от половината си.

В 32-ата Чиро Имобиле удари греда с далечен шут.

През второто полувреме ситуацията се промени - съставът на Франко Фода успя да изнесе играта по-напред. И да изгради опасни атаки.

В 65-ата минута Арнаутович дори отбеляза гол и сънародниците му подивяха от радост. Ала попадението правилно бе отменено от ВАР за засада. Австрия продължи да застрашава Джиджи Донарума от центрирания и се стигна до ситуация, при която можеше да бъде отсъдена дузпа, но отново имаше офсайд.

Лондонски бар.

 

Манчини реагира и направи смени, които по-късно му спечелиха срещата. Той първо пусна в игра Мануел Локатели и Матео Песина, които освежиха действията на "адзурите".

След това към тях се присъединиха Андреа Белоти и Федерико Киеза. Редовното време завърши така, както и започна - с натиск на Италия. Имаше възможности, но резултатът остана без промяна. Австрия някак оцеля.

Не и в първото продължение обаче. В 95-ата Киеза реализира майсторски гол при трудна за отиграване топка. В 105-ата резултатът стана 2:0, като Киеза отново бе замесен в ситуацията и пропусна, но Матео Песина успя да порази Бахман, малко преди това направил страхотно спасяване от пряк свободен удар.

Във второто продължение австрийците създадоха напрежение пред Донамура, който веднъж спаси страхотен шут. След още две ситуации Саша Калайджич някак успя да прокара топката в мрежата на "сините" - не и без помощта на лоша преценка и намеса на Донарума.

Това стана в 114-ата минута. До края голът бе по-близо пред вратата на Бахман, а австрийците съумяха само веднъж да стигнат до възможност за изравняване.

Добър мач за Австрия, тимът на която напуска първенството достойно. 

В неделя мачовете са Нидерландия - Чехия от 19 часа в Будапеща и Белгия - Португалия в Севиля от 22 ч.