Осминафиналите на Евро 2020 стигат до най-вълнуващия като съперничество и история сблъсък: Англия срещу Германия днес от 19 часа на "Уембли".

Не че видяхме малко дотук - продължения в два плейофа, дузпи в трети, обрати, късни драми, куриозни и зрелищни голове, отпадания на големи като Франция, Нидерландия, Португалия, Хърватия (макар и победена от друг голям - Испания)... Но Англия - Германия си е класика.

Излишно е да се казва, че балансът е в полза на "маншафта", особено когато се е касаело за ключови двубои.

Домакинското предимство на "трите лъва" може и да се обърне срещу тях. Последната им победа над германците в Храма на футбола датира от 1975 г. и то в приятелски мач - 2:0. А ако гледаме големи първенства и турнири - 4:2 след продължения на финала на Световното през 1966 г.

Оттогава "железните" четири пъти са вземали връх на Мондали и Еврофинали. Помни се 6:5 след дузпи (1:1 в редовното време) на полуфинал на шампионата на Стария континент през 1996 г. 11-метров удар тогава пропусна сегашният селекционер Гарет Саутгейт и малко след това Германия ликуваше, а по-късно взе и титлата.

След въпросния успех през 1975 г. англичаните са падали от германците общо пет пъти в дома си - през 1982 г., 1991 г., 1996 г., 2000 г. и 2007 г.

И в двата състава няма контузени и наказани. Големият въпрос пред Саутгейт е дали да включи в състава Бен Чилуел и Мейсън Маунт, които цяла седмица бяха изолирани заради близък контакт със заразения с COVID-19 шотландски национал Били Гилмор. Според британските медии Маунт може да започне двубоя.

На германците не бе разрешено да тренират вчера на "Уембли" - УЕФА направи това с обяснението, че иска да пази тревата на арената, предвид дъждовете в Лондон в последните дни. Там няма да има четвъртфинал, но по програма трябва да се играят полуфиналите и финалът.

Последният осминафинал е Швеция - Украйна в Глазгоу от 22 часа. Той бледнее на фона на предишния, но не и за двете страни, разбира се. А победителите от двата ще оформят четвъртфинална двойка.

Еврокомисар не иска мачове на "Уембли"

Зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас призова УЕФА да преразгледа решението си полуфиналите и финалът да се играят в Лондон.

Самият той смята, че няма смисъл това да се случва. Причина за мнението му е "Делта" вариантът на COVID-19, заради който броят на заразените случаи във Великобритания нарасна. Правителството на Борис Джонсън се готви да вдигне всички ограничения на 19 юли.

Полуфиналите са на 6 и 7 юли, а финалът - на 11 юли. И трите мача трябва да се играят на стадион „Уембли“.

„Бих искал да споделя съмненията си с вас“, обърна се Маргагиритс Схинас към евродепутатите от парламентарната Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Той говори на дебат за поуките от пандемията.

„Безпокоя се от организирането на полуфиналите и финала на европейското първенство на пълен стадион в момент, в който самата Великобритания ограничава своите граждани. УЕФА трябва внимателно да анализира своето решение и да избере място на срещите с пълна информация за фактите“, каза Схинас.

На този етап Еврокомисията няма какво да добави, заяви нейният говорител Стефан де Кеерсмакер, помолен да коментира изказването на комисаря.