Бързо разпространяващата се Делта мутация на коронавируса налага нови ограничения върху пътуванията в целия свят.

От полунощ Германия ограничава възможностите за влизане от Португалия и Русия. За пристигащите от двете страни, където Делта вариантът се разпространява особено бързо, вече е в сила задължителна 14-дневна карантина, включително за ваксинирани и преболедували. Летище Франкфурт обяви от днес допълнителни проверки на пристигащите от Португалия.

Всяко второ ново заразяване с коронавирус в Германия вероятно е с варианта Делта, заяви днес Институтът за заразни болести "Роберт Кох", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Най-малко 35 процента от случаите на заразяване са с варианта Делта, но данните са отпреди няколко дни и е възможно действителният процент да е 50, каза ръководителят на института Лотар Вилер на среща с министрите на здравеопазването на германските провинции.

През втората седмица на юни заразените с варианта Делта на коронавируса са били само 15 процента от общия брой на заразените.

Делта е по-заразен от варианта Алфа, който досега беше основният вариант на коронавируса в Германия. Той се разпространява особено много сред хора, които все още не са ваксинирани, сред хора на възраст под 60 години и по време частни събирания.

Великобритания е на път да вдигне на 19 юли повечето от ограниченията заради COVID-19, заяви днес премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Според агенцията това е най-увереното досега изявление на британския премиер по повод дългоочаквания ден в кралството, наричан вече "Деня на свободата".

Британският премиер, чието правителство отново бе критикувано след оставката на здравния министър Мат Ханкок заради нарушение на рестрикциите, имаше надежда да отвори икономиката на страната още миналата седмица. Но увеличаването на броя на новите инфекции, главно с варианта Делта на коронавируса, го накараха да отложи датата за 19 юли.

Днес британското правителство съобщи за близо 23 хиляди нови случая на коронавирус, но само трима починали, през последното денонощие. Вчера данните бяха съответно за почти 15 хиляди новозаразени и 11 починали.

Новите случаи на коронавирус във Великобритания нарастват от един месец, на фона на разпространението на варианта Делта. Смъртните случаи за денонощие обаче са не повече от 20 в страната, която е с една от най-напредналите ваксинационни кампании срещу COVID-19.

Над 44 милиона души - две трети от 66-милионното население на Великобритания, - са получили поне първа доза ваксина. Повече от 32 милиона от тези хора вече са напълно ваксинирани.

Португалия и Испания обявиха вчера, че въвеждат нови ограничения за пътниците от Великобритания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Португалските власти ще налагат двуседмична карантина за такива пътници, освен ако не докажат, че са напълно ваксинирани срещу COVID-19 и от поставянето на втората доза са минали 14 дни. .

Пътниците, пристигащи от Великобритания, ще могат да се подлагат на карантина у дома или на места, определени от португалските здравни власти. Същите правила ще важат и за хората, идващи от Бразилия, Индия и Република Южна Африка.

Всички други пътници, влизащи в Португалия, ще трябва да представят европейски цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или отрицателен писиар тест за коронавирус.

В съседна Испания пък туристите от Великобритания ще трябва да представят сертификат за пълна ваксинация или отрицателен писиар тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането им, съобщи днес испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес Лая, цитирана от Ройтерс.

Тя уточни, че мярката ще важи на цялата територия на страната и ще влезе в сила 72 часа след като бъде публикувана утре в испанския Държавен вестник.

В Испания от четвъртък хората, пристигащи от Великобритания само на Балеарските острови, ще трябва да доказват, че са напълно ваксинирани срещу COVID-19 или да представят отрицателен писиар тест, каза едва малко по-рано днес испанският премиер Педро Санчес.

Така Испания ще въведе отново изискването британците да представят отрицателен писиар тест, което бе отпаднало на 20 май на фона на подобряващата се епидемична обстановка във Великобритания. През последните седмици обаче се засилиха опасенията във връзка с разпространението в кралството на т. нар. вариант Делта на коронавируса.

Властите в Хонконг ще забранят от четвъртък пътническите полети от Великобритания, за да намалят разпространението на варианта Делта на коронавируса, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство ще бъде определено като страна с висок риск и на всички, пребивавали повече от два часа в него, ще бъде забранено да се качват на пътнически самолети за Хонконг. Това е втората забрана за пристигащите от Великобритания. Първата бе в сила от декември 2020 г. до май.

Вече има забрана в Хонконг да пристигат лица от Индия, Индонезия, Непал, Пакистан и Филипините. Досега в този китайски административен район със специален статут са били регистрирани над 11 900 случая с коронавирус, от които 211 са приключили със смърт. Повечето от новите случаи през последния месец са привнесени.

Четиридневен локдаун бе въведен в австралийския град Пърт днес в полунощ в опит да бъдат сдържани нови огнища на силно заразния Делта вариант на коронавируса, предаде Ройтерс.

Жителите на Пърт, столицата на щата Западна Австралия, трябва да останат по домовете си, освен по неотложни причини. Властите откриха там трети случай на зараза, свързан с огнището в Сидни.

Сидни, дом на една пета от 25-милионното население на Австралия, е под двуседмичен локдаун до 9 юли, а северният град Дарвин е под ключ до петък. Повечето от останалите градове в страната също наложиха ограничения.