Еврокомисията е сезирана за скандален случай на френска компания за производство и търговия с вина и водка у нас, която буквално е открадната след постановление на българския съд. Интересно е, че актът е на съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд, същата която печели след случайно разпределение на делата 3 от 4 дела, имащи отношение към раздялата между някогашните партньори Цветан Василев и Делян Пеевски. 

Според управителя на френската компания, инвестирала у нас, фирмата му е жертва на българското законодателство. Тя е дъщерна на гиганта "Белведер" и се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък. Компания, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу французи за несъстоятелност заради неизплатени 114 000 лева.

„След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е "Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”, разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф.

Френската компания предприема екшън план за погасяване на задълженията си. „След няколко дни и след одобрение на синдика ние платихме. Платихме на тези две компании в края на октомври, но продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че обжалваме многократно”, обясни Смирноф.

Френската фирма за производство на вино и водка очаква предварителната обезпечителна мярка да падне, но се случва друго. 

„Миналия петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до Върховния съд в София. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение за това да бъда заменен като управител от синдика”, отбелязва Смирноф.

Гръцкият управител на френската фирма сподели пред Би Ти Ви своите сериозни подозрения, че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията отново случайно за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от охранители на фирмата „Делта гард”.

Същата фирма вече пази и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Това, което се случва на нас, е по същия сценарий, в който е направено с телевизионния канал ТВ7, но това не е единственият случай. Този случай просто е публичен. Има и други подобни казуси, за които аз не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании. Но това се случва и на други инвеститори в България”, категоричен е Смирноф.

Синдикът Панайот Велков има лиценз за дейността си от едва от май тази година. На фона на този опит, съдия Ченалова му поверява контрола върху поредна голяма компания.

От френската компания решават да направят проблема си публичен. „Решихме да се обърнем към властите на европейския съюз. Вече се свързахме и с френското посолство, защото това вече не е местен въпрос”, казва Смирноф.

„Ако случаи като нашия продължат да се случват в бъдеще, ако това продължава да се случва с други компании, тогава няма причина тук да се инвестира”, категоричен е бизнесменът.

Няма начин съдия да вземе решение, когато има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция. Това мнение изрази пред Би Ти Ви гостуващият специално по повода в студиото френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан.

„Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", допълни дипломатът. По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно.

Той заяви, че е говорил с правосъдния министър по темата. „Попитах го дали ще направи разследване на влезлия синдик в предприятието. Ние виждаме нещата логично, но съдът работи с доказателства. Нямам съмнения, че съдията Румяна Ченалова, която работи по казуса, има връзки със синдика”, каза Ксавие дьо Кабан. Според него страната ни има генерален проблем със съдебната си система.

Кабан каза още, че фирмата майка е една от немалките в родината му с обороти от рода на 800-900 млн. евро годишно. Той е озадачен как така не може дъщерното й дружество да изплати дълг от 114 000 лв. Дьо Кабан каза още, че си е говорил със свои колеги, които му споделили за инвеститори от страните си, на които се е случило същото със същата съдийка. Той обаче отказа да каже за коя държава става въпрос.

Запитан кой стои отгоре, посланикът предположи, че може би са конкуренти. Дьо Кабан показа в студиото разпечатка как работи силно критикуваната система за случайно разпределение на делата LawChoice, която е обект в момента на запитване дори от ЕК към Висшия съдебен съвет.

Предните две дела в същия ден - № 905 и 906 са разпределени в рамките на 4 минути - съответно в 9.23 ч. и 9.27 ч. Като се стига до въпросното дело № 907 на Търговската колегия, на софтуера са му трялбвали цели два часа, за да се падне то на съдия Ченалова - в 11.30 ч.

На въпрос: "Какви са вашите съмнения в случая?", посланикът се разсмя и каза:

"Аз нямам никакви! Аз съм сигурен."

Запитан как дьо Кабан ще представи страната ни в Париж на предстоящия бизнес форум, посланикът каза:

"Хайде инвестирайте тука и някой ще ви краде фирмата с помощта на съдия!"