Украйна попадна в топ 8 на Евро 2020 след драматична победа над Швеция в последния осминафинал - 2:1 след продължения на "Хемпдън парк" в Глазгоу.

Артьом Довбик заби гол с глава в 120-ата минута, така не се стигна до дузпи.

Преди това съперниците размениха по едно попадение още преди почивката. Олександър Зинченко откри в 43-тата, а Емил Форсберг изравни в 43-тата.

Имаше греди и доста физически сблъсъци. В първото продължения "тре крунур" останаха с човек по-малко заради нарушение на Маркус Даниелсон, санкционирано с червен картон след намеса на ВАР. И съперникът им ги огорчи в заключителните минути.

Шведите са с разбити сърца, а украинците отиват в Рим, където ще срещнат Англия в събота. Селекцията на Андрий Шевченко зае третото място в група С и е тимът с най-лоши показатели от четирите, излезли от квартетите на тези позиции. Швеция има дял за класирането на Украйна напред, както и Испания. А Нидерландия и Австрия, които се класираха пред отбора от Изтока, вече са си у дома.

В началото и двата отбора имаха интересни ситуации пред вратите. Вратарите не скучаеха, а скандинавците действаха с повече острота. Украйна обаче поведе след хубава акция и тежък шут на Зинченко, който облича екипа на "Манчестър Сити".

Шведите започнаха да полагат повече усилия в атака и това се отплати в края на полувремето, когато Форсберг реализира четвъртото си попадение в шампионата. И последно.

Двубоят бе динамичен. След почивката се стигна до бърза размяна на удари в гредите. Първо Сидорчук уцели рамката, а веднага след това и Форсберг. Още не бе изтекъл час игра. В 69-ата шведският реализатор тресна и напречния стълб с прекрасен удар.

Украйна отвърна с опасни атаки, но скандинавците бяха по-близо до гол, Кулушевски също имаше шанс, но вратарят Забарний се справи.

В продълженията червеният картон бе абсолютно заслужен. Така във второто шведите бяха принудени да се бранят и в самия край украинците ги матираха след чудесно центриране на Зинченко и точен удар на Довбик. Украйна изживява мечта и ако Англия я подцени, може да си изпати.

Не мина без нахлуване на терена.

 

Четвъртфинали

Петък, 2 юли
Четвъртфинал 1: Швейцария - Испания (19:00 ч., Санкт Петербург), БНТ 1
Четвъртфинал 2: Белгия - Италия (22:00 ч., Мюнхен), Нова тв

Събота, 3 юли
Четвъртфинал 3: Дания - Чехия (19:00 ч., Баку), "Диема"
Четвъртфинал 4: Украйна - Англия (22:00 ч., Рим ), БНТ 1

Полуфинали

Вторник, 6 юли
Полуфинал 1: победител четвъртфинал 1 - победител четвъртфинал 2 (22:00 ч., Лондон), БНТ 1

Сряда, 7 юли
Полуфинал 2: победител четвъртфинал 4 - победител четвъртфинал 3 (22:00 ч., Лондон), Нова тв

Финал

Неделя, 11 юли
Победител полуфинал 1 - победител полуфинал 2 (22:00 ч., Лондон), БНТ/Нова тв