Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, който в публичните си изяви се обявява за събаряне на т. нар. подпорна стена-хотел при Алепу, се разгневи на искане на неправителствена организация да приложи правомощията си в тази посока, обяви го за предизборно и в резултат преустанови регулярните си петъчни срещи с гражданските сдружения.

Повод стана искане от Асоциацията на парковете в България (АПБ), председателствана от Тома Белев, Личев да се позове на текст от закона като основание за спиране на дейностите по изграждането на "подпорната стена". За министъра обаче то е "предизборна агитация". Без да споменава подробности, очевидно визира факта, че Белев е кандидат за депутат (той е и дългогодишен председател на асоциацията, познат на всички с експертизата си природозащитник, б.р.).

"Да припомня, че не съм податлив на предИзборна агитация! По тази причина замразявам петъчните "отворени врати за НПО" до след изборите!" - написа министърът във фейсбук профила си, където е много активен в комуникацията с гражданите.

И още в същия ден решението за преустановяване на срещите с НПО стана факт.

"Всички правни възможности ще бъдат използвани"

Клуб Z потърси министър Асен Личев - ще разгледа ли все пак възможността може ли на база посоченото от Белев законово основание да "бутне" "подпорната стена".

"Всичко е в ръцете на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК)", заяви първоначално той.

"Разбира се, че проучвам възможността! Но това е извън досегашните процедури по Закона за устройство на територията. Всички правни възможности ще бъдат използвани. Но не предизборно", даде заявка в заключение.

Има ли основание министърът да "бутне" стената?

А какво поискаха от парковата асоциация? - Личев да спре изпълнението на проекта за подпорен хотел край Алепу и да започне процедура по отстраняване на екологичните щети.

Искането се основава на задълженията на министъра по чл. 122, ал. 1, т. 2 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) да спира реализацията на планове и проекти, нарушаващи закона. Въпросният текст от закона гласи: "Министърът на околната среда и водите или определено от него длъжностно лице от състава на министерството спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон".

"Несъмнено е, включително и от официалните документи, че строежът край Алепу е унищожил местата за размножаване на колония от пчелояди – вид, защитен от закона, и за който законът (чл. 38, ал. 1, т. 4) забранява унищожаване на местата за размножаване" - се подчертава в искането, разпространено от Белев също в социалната мрежа.

А цитираният член от ЗБР гласи: "За животинските видове от приложение № 3 се забраняват: 4. увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция". Пчелоядът фигурира в гореописаното приложение.

Стопкадър YouTube

 

С други думи, според АПБ Личев има пълното основание да поиска спиране на проекта за противосвлачищното съоръжение (което трябва да бъде последвано от хотел), защото то е унищожило местата за снасяне на яйца на пчелояда.

За РИОСВ пчелоядът просто ще се премести

И тук опираме до прословутото вече решение на РИОСВ-Бургас от декември 2017 г. С него се дава положително становище за изграждането на двата курортни комплекса "Алепу Вилидж" (върху "подпорната стена) и "Алепу Бриз Вилидж", като двата имота попадат в защитени зони "Ропотамо" и "Комплекс Ропотамо". Споменат е и пчелоядът. Всеки, който някога е посещавал Шофьорския плаж, както е известна ивицата пред противосвлачищното съоръжение, е виждал тази колония от многоцветни птици и "надупчения" от гнездата им бряг, който сега се "укрепва".

Снимка Да запазим Корал

 

Та, според бургаската екоинспекция "пряко ще бъде засегнато местообитанието" на пчелояда, но "това няма да доведе до трайно и значително намаляване на популяцията на вида, тъй като той е широкоразпространен в цялата страна и е с увеличаваща численост на популацията". От РИОСВ отбелязват още, че "видът е доста приспособим по отношение на избора на места за гнездене" и "унищожаването на едно подходящо за гнездене място няма как да се отрази значително на местната популация при условие, че не се унищожават гнезда с малки и яйца". В становището четем и че самите местообитания на пчелояда са нетрайни, "в някои случаи съществуват едва няколко години". В случая - активното свлачище предполагало "всяка година разрушаване на съществуващите гнезда, принуждавайки птиците всяка година да правят нови дупки". Посочва се в заключение, че предвид голямата площ на Комплекс "Ропотамо" не се предполагало да гнездят само 34 двойки. Имало наличие на колония с между 60 и 70 дупки.

Към днешна дата защитеният вид пчелояд в излятия на ивицата бетон няма и няма как да има, но пък има храна за размисъл защо законът ще забранява унищожаване на местообитанието му, като той така лесно се адаптира и мигрира, а в конкретния случай даже бил и в повече.

"А Вие, Личев, се изложихте на финала"

Междувременно обаче под публикацията на министъра се е завихрила сериозна дискусия, в която е критикуван и в която влиза в диалогов режим не само с Тома Белев, но и с политолога и природозащитник Евгений Дайнов, с председателя на сдружението Камара на геодезистите в България Йоан Каратерзиян, със защитника на "Корал" Атанас Русев - всички известни с позициите си и със сигналите си за нарушения на законите за опазване на околната среда.

"Не е предизборна агитация да поискаш от изпълнителната власт да си свърши работата. Не е предизборна агитация и да изразиш професионално мнение, как това може да стане", пише Каратерзиян.

"Прав сте, Каратерзиян. А Вие, Личев, се изложихте на финала. Да очакваме ли, че оттук насетне няма да правите нищо, за да не участвате в политически акции? Питам само за информация", пише и Дайнов.

А Личев пита защо не са сезирани и предшествениците му и продължава да настоява, че искането е предизборно. На което участниците в дискусията му припомнят многобройните подавани досега сигнали, в т. ч. самият Белев.

"Дал съм възможност да го направи и на Нено Димов, и на Ревизоро (Емил Димитров, б.р.), но те не можеха да се противопоставят на ГБС (бившият вече собственик на проекта "Главболгарстрой", който го прехвърли на общински съветник от Приморско, б.а.)... С "Алепу" ситуацията е пределно ясна по отношение на нарушението на ЗБР и Директива 92/43. Срокът за произнасяне при сигнал е два месеца. Така и Вие, и следващият министър ще имате възможност да защитите законността", пише Белев.

А междувременно...

А междувременно казусът "Алепу" е все така по съдебните инстанции. За последно държавното обвинение протестира решението на бургаската екоинспекция с аргумента, че оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) е задължителна в случая, защото се касае за брегоукрепителни дейности, които се извършват на самия бряг, но такава не е направена.

А какво всъщност пише в закона е ясно: "Необходимостта от извършване на ОВОС се преценява за инвестиционни предложения, касаещи "крайбрежна дейност за борба с ерозията и крайбрежни съоръжения, които водят до изменение на бреговата линия, като изграждане на диги, вълноломи и други защитни морски съоръжения, с изключение на ремонт и реконструкция на тези съоръжения".

Делото продължава на 12 юли, ден след предсрочния парламентарен вот.