Един от рекордьорите по дълъг престой в предварителния арест - Миню Стайков, вече няма да е и под домашен арест. Това става ясно от решение на Апелативния спецсъд, който изменя мярката му за неотклонение на 200 000 лв. гаранция.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, а става ясно, че то е подписано с особено мнение от съдия Галя Георгиева (бивш член на ВСС, б.р.) . 

Междувременно алкохолният бос, срещу когото има две дела - едно на първа съдебна инстанция зе измами с евросредства, и едно незапочнало - за цигари без бандерол, осъди България именно заради ареста си.

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради прекомерното задържане от 2 г. и половина, без обаче да присъди финансово обезщетение.

Стайков се регистрира като кандидат-депутат на предстоящите извънредни парламентарин избори.

А междувременно, неволно се забърка и в историята с разказите на земеделския производител Светослав Илчовски, който твърди, че за да го респектират, му показвали филмче с издевателства над Стайков в ареста. Думите му засега не се потвърждават отникъде, включително от самия "потърпевш".

Ето и пълния текст на съобщението:

Апелативният специализиран наказателен съд, 3-ти въззивен състав отмени протоколно определение от 08.06.2021 г. на Специализиран наказателен съд по НОХД № 4015/2019 г., с което е оставено без уважение искането на подсъдимия Миню Стайков за изменение на изпълняваната спрямо него мярка за неотклонение от „домашен арест" в по-лека такава, като вместо това измени изпълняваната спрямо подсъдимия Стайков мярка за неотклонение от „домашен арест" в „парична гаранция" в размер на 200 000 лв.

Определението е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав - съдия Галя Георгиева.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.