Криминалната драма "Най-бруталната година" на режисьора Джей Си Чандър получи званието "Най-добър филм" за 2014 г. от щатския Национален борд на кинокритиците (National Board of Review). Връчването на призовете ще се състои на 6 януари, съобщи BBC.

Главният герой на филма е имигрант от Латинска Америка и живее в САЩ от началото на 80-те. Той има амбициозни мечти и скоро наистина постига впечатляващ успех в бизнеса. Обаче уличната престъпност, корупцията и моралният упадък на Ню Йорк започват да създават на него и семейството му сериозни проблеми.

Освен за най-добър филм, награди взеха и актьорите от "Най-бруталната година" Джесика Частейн (поддържаща женска роля) и Оскар Айзък (най-добър актьор), като Айзък раздели приза с Майкъл Кийтън от нашумелия "Бърдман".

Критиците отличиха като най-добър режисьор Клинт Истууд за военната драма "Американски снайпер", заснета по мемоарите на най-ефективния снайперист в историята на армията на САЩ - Кристофър Скот Кайл. Той е служил във войската през 1999-2009 г., четири пъти е воювал в Ирак и за това време е отстрелял 255 души, 160 от които официално потвърдени от Министерството на отбраната на САЩ. През февруари миналата година на стрелбище в Тексас той бе застрелян от друг бивш войник - Еди Рей Рут, също страдащ от посттравматичен стрес.

Джулиан Мур взе наградата "Най-добра актриса" за ролята си в драмата "Все още Елис", Едуард Нортън стана "Най-добър поддържащ актьор" за "Бърдман". За най-добър анимационен филм бе обявен "Как да си опитомиш дракон - 2".

Националният борд на кинокритиците е основан през 1966 г. в САЩ и обединява 60 експерти от областта на киното, пишещи във водещи печатни издания в страната. Като правило отличените от тях филми и актьори стават главни претенденти за наградите на Киноакадемията  - "Оскар". Имената на номинираните за "Оскар" ще бъдат обявени на 10 януари, а 85-ата церемония по връчването на златните статуетки ще се състои на 24 февруари догодина.