Франция беше безспорен фаворит за спечелване на Евро 2020. Заради това, че е световен шампион и заради потенциала и таланта в състава. Дидие Дешан разполага с поне две равностойни 11-орки, които биха могли да победят всекиго на континента.

"Петлите" обаче катастрофираха още на осминафинал, при това срещу отбор, който доскоро не брояха - Швейцария.

Следящите футболните новини ще си припомнят, че скандалите, при това публични, започнаха още след приятелския мач с България на 8 юни, когато бе изпращането на тима на "Стад дьо Франс". Селекцията на Дидие Дешан спечели с 3:0, без да се напряга много, но не това е причината фокусът на медиите и феновете да бъде изместен към друга тема.

Оливие Жиру, който вкара втория и третия гол в края, критикува начина, по който "сините" са взаимодействали на терена в изявление пред медиите. 

"Може да кажете, че съм бил донякъде незабележим, но си мисля, че бихме могли да комбинираме по-добре", рече таранът.

Изявлението му не бе прието добре от Килиан Мбапе, който го взе много лично. Независимо от обясненията на Жиру по-късно, че не е имал предвид него, а всички като цяло, и себе си включително. Стигна се дотам, че звездата на ПСЖ даде отделна пресконференция, на която от своя страна влезе в обяснителен режим.

За всичко това припомня и разказва в анализ "Екип" - все още най-големият и авторитетен спортен вестник в света.

Тонът на Мбапе и някои от думите му доста ядосали играчи в селекцията, особено по-опитни като капитана Юго Лорис, Муса Сисоко, Стив Манданда... Те и без това вече трудно търпели безкрайните капризи и его на 22-годишния нападател. Мбапе бил все начумерен и изискващ. Нещо, което, между другото забелязаха и анализатори, посочили таланта като "проблем" пред Дешан.

Това набираше скорост по време на Европейското, предвид големите очаквания, но слаба реализация от страна на желания от "Реал" (Мадрид) нападател.

Скандалът между Жиру и Мбапе разделил френския национален тим на лагери, според "Екип". 

Световните шампиони започнали да мрънкат за хотели, бази, пътувания... За разлика от Англия, Италия и Испания, които играха у дома, Франция няма домакински стадион на шампионата и трябваше да се мести от страна в страна. А това поначало не е от най-приятните неща насред пандемията.

"Сините" играха в Мюнхен, Будапеща и Букурещ. Голямо недоволство имало за избора на хотел в унгарската столица - "Мариот". Пол Погба поискал тимът да бъде настанен в луксозен комплекс с езеро в Гардони - на около 50 км от Будапеща. Шефовете на федерацията отказали. В стаите в "Мариот" не се отваряли прозорците. Това и други детайли изнервили допълнително звездите.

Те били лишени от възможността да се виждат с близките си - като антипандемична мярка. Разбрали обаче от свои съотборници в клубове, че това не е така в отборите на Белгия и Испания например.

Ситуацията станала още по-лоша след контузията и съответно напускането на Усман Дембеле. Нападателят е популярна фигура в състава, комуникира с всички лагери, шегува се и разведрява обстановката, обяснява "Екип". Веднъж Дембеле посетил съотборниците и това повдигнало духа им, но след тръгването му интригите останали.

Така стигаме до злополучния мач с Швейцария в Букурещ. Според French Football News Пол Погба и Адриен Рабио се изпокарали и разменили тежки думи дори в съблекалнята. Халфът на "Ювентус" имал претенции към съекипника си как си върши работата в дефанзивен план (по-скоро как не я върши). Факт е, уловено от фотографи и камери, че Погба и Рабио имаха нервен спор и на терена. 

Рафаел Варан пък изказал подобни критики към Бенжамен Павар, от зоната на когото се стигна до опасни атаки на Швейцария, вкючително дузпата, пропиляна от Родригес след почивката.

И няколко наистина абсурдни неща - близки на футболистите също се "хванали за гушите". Вероник Рабио, майката на Адриен Рабио, казала на бащата на Мбапе "да го вкара в пътя, за да не е толкова арогантен". Тя също така се накарала на близки на Погба, задето пренебрегвал защитните си функции.

Съпруги, родители и приятели на футболистите не могли да повярват как се държала госпожата.

След отпадането лидери на "петлите" все пак опитали да угасят пожарите. Варан пробвал да събере тима и да го сплоти, казвайки няколко думи. Килиан Мбапе се извинил за пропуснатата дузпа, а Дешан, за когото вчера стана ясно, че запазва поста поне до Световното в Катар догодина, призовал играчите си да загърбят разочарованието и да погледнат към остатъка от квалификациите наесен. 

Пред медиите селекционерът пое отговорност за провала и защити Мбапе за 11-метровия удар, спасен от Ян Зомер. 

"Уважавайте се. Винаги!", завършил треньорът в съблекалнята, според "Екип", явно посочвайки големия проблем пред отбора на това Европейско.