България трябва да последва добрия пример на Румъния в нейните съдебни реформи и са се възползва от опита й. Това каза днес пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева. Тя обсъди темата с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Ние сме си сътрудничили с Румъния и ще продължим да си сътрудничим", каза Кунева. "По отношение на Шенген и двете страни стоят еднакво".

Заедно с това тя заяви, че след като механизмът за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи на двете балкански съседки, е дал резултати в Румъния, той може да ги даде и у нас. 

"Идеята, че ние трябва да спираме Румъния, не е моя идея и никога няма да бъде", каза Кунева. "Ние трябва да направим така че там, където се вижда, че в една съседна страна нещата вървят както трябва, да се възползваме от това. Да видим какво е направено, как е направено, с кого е направено и да го направим същото".

Тя подчерта обаче, че двете страни не се различават по подговеността си за приемане в европейската зона без граничен контрол известна като Шенген. 

Тимерманс се е съгласил, че не бива да се прави връзка между допускането на България в Шенген и докладите по механизма за сътрудничество и проверка.

"Той разделя тези два процеса, очевидно против общественото мнение в неговата родна страна", каза Кунева за Тимерманс, който е холандец.

Холандия е главният опонент на приемането на България в Шенген. При предишното си правителство, което зависеше от крайната десница, тя успя да наложи в Съвета на вътрешните министри решение,  че страната може да бъде допусната, след като има поне два последователни положителни доклада по механизма. За приемане на нови държави в зоната трябва единодушие на вътрешните министри на нейните членки.

Кунева коментира и вчерашното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че в идните пет години механизмът ще приключи.

"Председателят каза "в рамките на неговия мандат". Това не е толкова кратко време", каза тя. "Аз се надявам много по-бързо ние да имаме осезаеми резултати. За нас е много важно докладите да бъдат всяка година все по-добри, все повече да се чуват добри думи за България".

Мисията на ЕС в страната ни във връзка с предстоящия през януари доклад на Комисията по механизма е идната седмица. 

"Всъщност, сме изпълнили доста голяма част от обещанията. Това, което трябва да направим и специално беше повдигнато като въпрос, е обществените поръчки и ангажираността на самата съдебна система", каза Кунева.

"Ако си поставим за критерий как се отразяват на икономиката съдебната реформа, сигурността в страната, начина, по който правим законодателство, начина, по който налагаме законодателството, последващия контрол върху това как изпълняваме законодателството, България може много бързо да стане различна страна", добави тя. 

"Спешно, за три дни не може да се случи чудо, защото мисията започва на 10 декември", каза още Кунева. "Важното е да има разбирателство, което се изразява в това да бъдем открити и да кажем в какъв срок можем да покажем, че има резултати".

"От гледна точка на нормативни документи ние стоим добре. Има неща обаче, с които тръгваме напред и след това се връщаме назад", посочи Кунева, припомняйки ангажимента на държавата ни пред ЕС отпреди четири години да разработи и приеме нов наказателен кодекс. Това не стана. "Не можем де имаме един път едно мнение, друг път - друго мнение, без да обясним защо. Нещата трябва да започнат да се случват, така както самите ние сме си ги обещавали".

"Трябва да престанем да правим две крачки назад и една напред. Това може би е добра стратегия, ако танцуваш танго. Но ние трябва да вървим напред с маршова стъпка", каза Кунева.

Вицепремиерът посочи, че трябва да бъде приета стратегията за съдебната реформа, за която се очаква само становището на Висшия съдебен съвет. Трябва да започне и процедурата за избор на главен съдебен инспектор, която по думите ѝ ще е "истинско изпитание за единството в парлмента", защото е необходимо мнозинство от 160 депутати. На дневен ред е и избор на председател на Върховния касационен съд.