5% отстъпка върху данъка за доходите на физическите лица тази година ще се ползва от подалите декларации по електронен път. Това обясни шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

С последните промени в данъчните закони вече годишните декларации да могат да се подават онлайн и с Персонален идентификационен код (ПИК), а не само с електронен подпис, както бе досега.

Същото ще важи както за задължения към държавния бюджет, така и за подаването на декларации за местни данъци и такси.

С промените в данъчните закони депутатите дадоха възможност на хората на граждански договори сами да избират дали през четвъртото тримесечие работодателят да им удържа авансово данък върху доходите.

Менда Стоянова припомни и че "данък лихва" остава 8 процента. 

Приехме и промяна във връзка с облагането на физическите лица. Основните промени касаят т. нар. данък лихва или облагането на доходи от лихви при влогове в банки за 2015 година - то ще остане на ниво 8%, но се разширява данъчната база като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат абсолютно всички лихви по банкови сметки на българските граждани, поясни тя.

С промените се въвеждат две допълнителни данъчни преференции за работещи родители. Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца. Предвижда се възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.